Czy witamina C w dużych dawkach na pewno jest bezpieczna? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18715
post-template-default,single,single-post,postid-18715,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Czy witamina C w dużych dawkach na pewno jest bezpieczna?

Czy witamina C w dużych dawkach na pewno jest bezpieczna?

W związku z tym, że ostatnio mediach jest głośno o witaminie C, jako panaceum na wszystkie dolegliwości chcielibyśmy przedstawić kolejną porcję negatywnych skutków zbyt dużej suplementacji witaminy C. Tym razem poruszamy aspekt interakcji z innymi składnikami odżywczymi. Zapraszamy na krótką lekturę

Interakcje między witaminami a innymi składnikami aktywnymi biologicznie mogą opierać się na zasadzie synergizmu (witamina powoduje wzrost wchłaniania/lepszy metabolizm innego składnika pokarmowego) lub antagonizmu (witamina powoduje spadek wchłaniania/gorszy metabolizm składnika pokarmowego). Witamina C jest witaminą, która często wchodzi w interakcje chemiczne. Coraz częściej możemy znaleźć informacje, że zbyt duże dawki witaminy C mogą być zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na nasz organizm. Oto kilka przykładów:

Antagonizm witaminy C:

Nadmierne ilości witaminy C mogą powodować niedobór witaminy B12. Ta zależność nazywana jest interakcją pośrednią.  Sama witamina C nie wpływa bezpośrednio na zawartość witaminy B12. Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza w jelitach, żelazo jest  natomiast antagonistą  kobaltu zawartego w witaminie B12, co powoduje zmniejszenie ilości witaminy B12 w ustroju. Ponad to, zbyt duża ilość witaminy C może powodować również zakłócenia homeostazy metabolizmu żelaza, poprzez negatywny wpływ na białka wiążące żelazo: ferrytynę i transferrynę. Duże dawki witaminy C mogą przyczynić się również do niedoborów selenu oraz miedzi.

Synergizm witaminy C

Współdziałanie witamina A, E i C stanowi witaminową siłę antyoksydacyjną naszego organizmu. Witaminy te wykazują synergistyczne działanie przeciwzapalne, antyproliferacyjne oraz antyoksydacyjne. Witaminy wpływają na regenerację nabłonka rogówki, rozwój siatkówki oka, chronią naczynia krwionośne przed nadmiernym procesem miażdżycowym i ułatwiają  wchłanianie selenu

Źródło: Składniki mineralne w żywieniu ludzi i zwierząt- pod. Red. M. Friedrich, AR, 2002