Kto nie powinien rezygnować z suplemntacji witaminy D i czy grozi nam przedawkowanie związane ze słoneczną syntezą? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w naszym dzisiejszym wpisie.Większość witaminy D jest produkowana w komórkach naskórka, zwanych kernocytami. Substratem do produkcji jest pochodna cholesterolu – 7 dehydrocholesterol. Jest on przekształcany w prowitaminę D3, a następnie, pod wpływem promieniowania UVB, do prowitaminy D3. Ta z kolei po kilku godzinach jest konwertowana we właściwą witaminę D3. Nie wszyscy jednak wiedzą, że witamina D musi przejść szereg modyfikacji enzymatycznych, aby mogła wywierać właściwy efekt metaboliczny. Enzymami, które przekształcają formę nieaktywną do formy aktywnej, są głównie enzymy wątroby i nerek. Dodatkowo, witamina D jest transportowana we krwi w połączeniu ze specyficznym białkiem, produkowanym w wątrobie. Pacjenci z przewlekłymi chorobami wątroby i nerek mogą być bardziej narażeni na wystąpienie niedoboru, z powodu mniej skutecznego przekształcenia witaminy D do jej formy aktywnej.  Z suplementacji nie powinny rezygnować również osoby starsze oraz mające problem z nadmierną masą ciała. Najnowsze wytyczne FSA (Food Safety Authority) mówią, że grupa o podwyższonym ryzyku niedoboru, m.in. osoby w podeszłym wieku i cierpiące na otyłość, powinny, w zależności od stopnia zaawansowania, suplementować od 4000 IU do 10 000 IU/dobę, niezależnie od pory roku. Czy w okresie letnim istnieje możliwość przedawkowania „słonecznej” witaminy D? Podczas 20-minutowego opalania nasz organizm jest w stanie wytworzyć blisko 10 000 IU witaminy D3. Na szczęście podczas długiego opalania nadmiar nieaktywnej witaminy D jest rozkładany i nie ma niebezpieczeństwa jej przedawkowania. Grupa podwyższonego ryzyka powinna suplementować witaminę D niezależnie od pory roku i niezależnie od predyspozycji genetycznych (o czym będziemy pisac wkródce).

Reasumując, kto powinien brać witaminę D: 

  1. Osoby starsze
  2. Osoby otyłe
  3. Osoby z chorobami nerek i wątroby

Jakie źródło wit. D wybrać? Naturalne, np. tran. 

Źródlo: Kosińska J, et al. NEW UNKNOWN FUNCTIONS OF VITAMIN D. Borgis - Medycyna Rodzinna 2/2008, s. 34-47
​Autor: Zespół Dietetica
fot. Pixabay
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie