Dziś chcielibyśmy przedstawić najnowszą pracę włoskich naukowców z uniwersytetu w Pravie. Naukowcy postanowili sprawdzić jak zmieniają się podstawowe parametry trawienne po posiłku bezglutenowym i bogatym w gluten. Zainteresowani?

34 zdrowych wolontariuszy zostało podzielonych na dwie grupy. Pierwsza z nich spożyła posiłek zawierający gluten (18 osób), a druga bezglutenowy (16 osób). Podczas badania zostały zmierzone następujące parametry: opróżnienie żołądka, fermentacja jelitowa oraz wydzielanie wodoru w żołądku wraz z utrzymaniem w nim niskiego pH. Okazało się, że posiłek glutenowy bardzo istotnie wpływ na pH soku żołądkowego. U pacjentów, którzy zjedli posiłek z glutenem, zdecydowanie szybciej doszło do wydzielenia jonów wodorowych i osiągniecia niskiego pH w żołądku, dodatkowo niskie pH utrzymywało się znacznie dłużej niż u pacjentów nie spożywających glutenu. Nadprodukcja jonów wodorowych i zbyt niskie pH w żołądku mogą doprowadzić  do wielu patologicznych schorzeń, takich jak: zgaga, nudności, bóle brzucha. Inne parametry mierzone w badaniu nie różniły się znacząco między grupami. Naukowcy uważają, że spożycie glutenu może wywołać niepożądane objawy ze strony układu pokarmowego, nawet u osób nie cierpiących na żaden rodzaj schorzeń związanych z podażą glutenu.

Źródło: Michelle de Stefano et all. The effect of gluten on intestinal fermentation, gastric and gallbladder emptying in healthy volunteers. An international journal of gastroenterology and hepatology. 2015; 6.

​Autor: Zespół Dietetica

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie