Wydaje się, że tak. Badania przeprowadzone na 482 pacjentach wykazały, że osoby cierpiące na łuszczyce mają również zwiększone ryzyko rozwoju celiakii.

W grupie badanej oraz kontrolnej (osoby niewykazujące objawów łuszczycy) przeprowadzono badania serologiczne w kierunku celiakii. W przypadku pozytywnego wyniku serologicznego diagnozę potwierdzono biopsją kosmków jelitowych. Częstość występowania nietolerancji na gluten w grupie badanej wynosiła 4,1% (9 osób), natomiast w grupie kontrolnej celiakia została zdiagnozowana w przypadku 1 osoby (0,4%). W dalszej części badania osoby z potwierdzoną nietolerancją zostały poddane 6-miesięcznej interwencji dietetycznej. Po 3 miesiącach stosowania diety bezglutenowej u wszystkich 9 pacjentów odnotowanąo znaczą poprawę skórną. Tendentacja ta utrzymała się przez kolejne 3 miesiące stosowania diety u 8 z 9 pacjentów. Naukowcy podkreślają, że zwiększona częstość występowania celiakii u osób z łuszczycą może mieć związek z podobnym podłożem patofizjologicznym, czyli aktywacją układu immunologicznego. Dodatkowo, pacjenci cierpiący na celiakię charakteryzują się zwiększoną tendencją do zaburzeń wchłaniania składników odżywczych, w tym witaminy D, której niedobór stanowi poważny czynnik ryzyka rozwoju łuszczycy.

Źródło:  Rudi De Bastiani et al. Association between Coeliac Disease and Psoriasis: Italian Primary Care Multicentre Study. Dermatology 2015;230:156–160.

Autor: Dominika Maciejewska

fot. By Sara Marx from Leipzig, Germany (second skin) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie