Czy ktoś z Państwa sprawdził tą właściwość  oleju kokosowego?  A pytanie jest zasadne bowiem olej kokosowy jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe (promiażdżycowe) i jednocześnie ubogi (i to bardzo) w kwasy  tłuszczowe z rodziny n-3 – o udowodnionym działaniu kardioprotekcyjnym. Duża koncentracja SFA powoduje że olej kokosowy jest doskonały do smażenia ale czy to jest bezpieczne dla serca?.Czy olej kokosowy mogą stosować osoby dbające o serce?

Na stan dzisiejszej wiedzy tak, ale pod pewnymi warunkami:

1.musi to być olej kokosowy dziewiczy (virgin VCO)

2.trzeba go zmieszać  z oliwą z oliwek

 Dlaczego muszę mieszać VCO z oliwą?

Ponieważ

a)oliwa ma potwierdzony status oleju przeciwmiażdżycowego. Statusu oliwy nic nie jest w stanie zmienić.  A badania które potwierdzają jego wartość są przeprowadzone od 30 lat na ogromnych kohortach. Czyli dodatek oliwy  do VCO (o dużej ilości SFA) poprawi ilość kwasów tłuszczowych uznanych za dobroczynne (mononienasyconych i n-3).Sam olej kokoswy ( bez oliwy) ze wzgledu na dużą ilość nasyconych tłuszczy jest uznany za niewskazany dla osób z zabuzreniami krażenia.

b)VCO jest klasą samą w sobie – zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (caproic, caprylic, capric i lauric ) łatwe do wchłonięcia i regulujące funkcjonowanie bariery i flory jelitowej oraz bardzo wysoką zawartość dobroczynnych polifenoli (np. kwas galikowy). Te składniki dają dziewiczemu olejowi kokosowemu bardzo wysoki potencjał antyoksydacyjny i czynią go atrakcyjnym tłuszczem dla osób mających problemy z przewodem pokarmowym ale i z krążeniem

Mamy wyniki dwóch prac w których badano mieszankę olejów kokosowego i oliwy u osób chorobami układu krążenia . Dieta (paleo) charakteryzowała się także zwiększoną zawartością tłuszczu (średnio o 10%) przy jednoczesnej redukcji węglowodanów. Wyniki uzyskane przez badaczy są bardzo obiecujące (redukcja masy ciała, poprawa masy beztłuszczowej ciała).Jednak na „grube” wnioski trzeba poczekać.

żródła

Orsavova J, Misurcova L Ambrozova JV, et al. Fatty Acids Composition of Vegetable Oils and Its Contribution to Dietary Energy Intake and Dependence of Cardiovascular Mortality on Dietary Intake of Fatty Acids. Int J Mol Sci. 2015 ;16(6):12871-90. doi: 10.3390/ijms160612871.

Mansor TST, Che Man YB Shuhami M et al Physiochemical properties of virgin coconout oil extracted from diefferent processing methods. Ont Food Res J, 2012; 19, 837-854.

Marina AM, Che Man YB, Nazimah et al. Chemical properties of virgin coconout oil. J Am Oil Chem Soc 2009; 86, 301-307.

Otten J, Stomby A, Waling M, et al . Effects of a Paleolithic diet with and without supervised exercise on fat mass, insulin sensitivity, and glycemic control: a randomized controlled trial in individuals with type 2 diabetes. Diabetes Metab Res Rev. 2016; 27. doi: 10.1002/dmrr.2828

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie