
19 gru Czy można tłuszcze rybie w diecie zastąpić olejem lnianym?
Niestety nie. Olej lniany ma stosunkowo niewielką wartość w prewencji i leczeniu chorób naczyniowych.
Choć, wydawało się, że olej lniany może być bardzo użyteczny z powodu wysokiej zawartości kwasu alfa linolenowego (ALA, n-3) ulegającemu przekształceniu w naszym organzimie do długołańcuchowych i wielonienasyconych kwasów z rodziny n-3: eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA).
To dawało nadzieję, że będzie mógł przejąć funkcję tłuszczy rybich. Jednak w 2011 roku wykazano, że konwersja ALA do EPA i DHA u człowieka nie jest wydajna i nie można traktować oleju lnianego jako dobrego źródła tych cennych kwasów tłuszczowych.
WNIOSEK – olej lniany nie zastąpi olei rybich w diecie.
Czy ten olej jest zdrowy? Tak – efektywnie obniża stężenie adhezyn we krwi (zmniejsza stężenie E – selektyny, reguluje profil lipidowy obniżając stężenie LDL, trójglicerydów ale niestety także HDL (co oczywiście nie można uznac za działanie korzystne).
U nosicieli wariantu genu APOA 1 jego duża podaż w diecie może mieć działanie bardzo niekorzystne.
Należy także przypomnieć że olej lniany musi być stosowany na surowo, a sam olej żeby zachował swoją wartość musi być przechowywany w specyficznych warunkach.
Zródła:
Br J Nutr. 2011, 105: 417-427. 10.1017/S0007114510003697
Trials. 2014;15:136. doi: 10.1186/1745-6215-15-136.
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka nutrigenomika odchudzanie rak SIBO sportowiec żywienie