29 gru Czy mając problemy z glutenem możemy pić piwo?
Proszę sprawdźcie w dzisiejszym wpisie. Do kategorii „napoje” dołączone zostały desery, zupy, przyprawy i inne.
Owoce
bezpieczne: wszystkie
uważaj: wsady owocowe
Cukier, słodycze, desery:
bezpieczne: cukier, dżem, miód, ciasta upieczone z mąki bezglutenowej
uważaj: guma do żucia, żelki, cukierki nadziewane, gotowe budynie, lody, czekolady, chipsy, cukier waniliowy
niedopuszczalne: ciasta upieczone z niedozwolonych mąk
Napoje
bezpieczne: herbata, kawa naturalna, soki owocowe (jednodniowe), wody mineralne, napary z ziół
uważaj: niektóre kawy rozpuszczalne (zwłaszcza aromatyzowane), napoje owocowe, alkohole z dodatkami smakowymi
niedopuszczalne: kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo
Przyprawy
bezpieczne: sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny
uważaj: mieszanki przypraw (Vegeta, curry), musztardy, ketchupy, sosy w proszku, gotowe dipy
niedopuszczalne: sos sojowy
Zupy
bezpieczne: zrobione bez udziału mieszanek (niedozwolonych)
uważaj: zupy w proszku
niedopuszczalne: zupy zaprawione mąką, z makaronem, żurek, barszcz biały
Inne
bezpieczne: proszek do pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza, komunikanty bezglutenowe
uważaj: preparaty z błonnikiem, niektóre leki, preparaty wielowitaminowe, niektóre aromaty
niedopuszczalne: zwykły proszek do pieczenia, zwykłe komunikanty z mąki pszennej, opłatki świąteczne
Źródło: „Celiakia i dieta bezglutenowa” G. Konińska, A. Marczewska, M. Źródlak
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka nutrigenomika odchudzanie rak SIBO sportowiec żywienie