Czy mając problemy z glutenem możemy pić piwo?

Proszę sprawdźcie w dzisiejszym wpisie.  Do kategorii “napoje” dołączone zostały desery, zupy, przyprawy i inne.
Owoce

bezpieczne: wszystkie
uważaj: wsady owocowe

Cukier, słodycze, desery:

bezpieczne:  cukier, dżem, miód, ciasta upieczone z mąki bezglutenowej
uważaj: guma do żucia, żelki, cukierki nadziewane, gotowe budynie, lody, czekolady, chipsy, cukier waniliowy
niedopuszczalne: ciasta upieczone z niedozwolonych mąk

Napoje

bezpieczne: herbata, kawa naturalna, soki owocowe (jednodniowe), wody mineralne, napary z ziół
uważaj: niektóre kawy rozpuszczalne (zwłaszcza aromatyzowane), napoje owocowe, alkohole z dodatkami smakowymi
niedopuszczalne: kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo

Przyprawy

bezpieczne: sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny
uważaj: mieszanki przypraw (Vegeta, curry), musztardy, ketchupy, sosy w proszku, gotowe dipy
niedopuszczalne: sos sojowy

Zupy

bezpieczne: zrobione bez udziału mieszanek (niedozwolonych)
uważaj: zupy w proszku
niedopuszczalne: zupy zaprawione mąką, z makaronem, żurek, barszcz biały

Inne

bezpieczne: proszek do pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza, komunikanty bezglutenowe
uważaj: preparaty z błonnikiem, niektóre leki, preparaty wielowitaminowe, niektóre aromaty
niedopuszczalne: zwykły proszek do pieczenia, zwykłe komunikanty z mąki pszennej, opłatki świąteczne

Źródło: “Celiakia i dieta bezglutenowa” G. Konińska, A. Marczewska, M. Źródlak

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie