Czy mając insulinooporność możesz pić mleko i jego przetwory?
18285
post-template-default,single,single-post,postid-18285,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Czy mając insulinooporność możesz pić mleko i jego przetwory?

Czy mając insulinooporność możesz pić mleko i jego przetwory?

Iluż z nas słyszało od swoich koleżanek/ kolegów/ pacjentów:.. „nie mogę schudnąć bo lekarz stwierdził u mnie insulinooporbość…albo ….” ..musze wykluczyć mleko z diety bo inaczej nie schudnę i nie pokonam problemu z insulinooprnością.

Jak myślicie czy wyłączenie mleka i jego przetworów z diety ma sens?

 

Na początek czym jest insulinooporność?

To stan, w którym komórki nie reagują  poprawnie na sygnał nakazujący im  pobrać im glukozę krążącą we krwi. Wiele lat temu naukowcy z Japonii posłużyli się świetnym zobrazowaniem zjawiska  insulinooporności za pomocą metra i tego co się na typowej stacji metra dzieje w godzinach szczytu. Otóż wyobraź sobie zatłoczony przystanek ,  na którym zatrzymały się wagoniki pełne pasażerów. Umówmy się, że tłum kłębiący się  na peronie to glukoza. Wagoniki to komórki, które korzystają z glukozy. Żeby glukoza ( tłum) mogła wejść do komórek ( zatłoczonych wagoników) potrzebne są drzwi do wagoników. Jak są otwarte to i tak część tłumu pozostanie na peronie. Stąd w krajach azjatyckich normą są pracownicy metra, których rolą jest zwiększanie efektywności transportu czyli zajmują się  „dopychaniem” pasażerów do wagoników.  Tych pracowników możemy porównać do insuliny. To dzięki nim do wagoników zmieści się więcej osób, a przenosząc to na nasz organizm to dzięki insulinie następuje efektywny pobór glukozy do komórek tkanki tłuszczowej, mięśni szkieletowych , komórek  wątroby itd. Insulina podobnie jak azjatyccy pracownicy metra zajmuje się  zwiększaniem efektywności poboru glukozy z krwi. Niestety takie czynniki jak: nieprawidłowe proporcje masy tkanki tłuszczowej do mięśniowej, brak aktywności fizycznej, zaburzenia mikrobiota, obesogeny – sprzyjają temu ze wiele osób zaczyna mieć problem z prawidłowym odczytem sygnału insuliny. Mówimy, ze stają się insulinooporne. Często jest to równoznaczne z  rozwojem cukrzycy typu II.

Osoby z insulinoopornością, szczególnie tuż po diagnozie zaczynają szukać porady dla siebie w doktorze Google. Często znajdując sprzeczne  i niezbyt mądre informacje. Do najpopularniejszych sposobów poprawy insulinowrażliwości należy…ograniczenie produktów mlecznych.

Co na ten temat mówi medycyna oparta na faktach ?

Mam przed sobą wyniki bardzo dobrej metaanalizy, w której sprawdzono czy spożywanie niskotłuszczowych produktów mlecznych wiąże się ze zwiększeniem  ryzyka  insulinooprności. Badacze przeprowadzili systematyczny przegląd i metaanalizę randomizowanych badań klinicznych (RCT) oceniających wpływ spożycia mleka na parametry oceny insulinooporności (HOMA-IR), odkładanie masy tłuszczu na brzuchu (wyniki obwodu talii) oraz na masę ciała. Badacze zgodnie  z metodologią przeprowadzili analzę danych w bazach naukowych . Co stwierdzono?

 1.Ze stosowanie niskotłuszczowych produktów mlecznych zmniejsza ryzyko insulinooprności (HOMA-IR (794 osób) o średnią różnicę -1,21 (95% CI -1,74 do -0,67; wartość p <0,00001; I2 = 92%).

2. Ze stosowanie tych produktów zmniejsza odkładanie tłuszczu w talii (dla obwodu talii (1348 osób) średnia różnica wynosiła -1,09 cm (95% CI 1,68 do -0,58; wartość p <0,00001; I2 = 94%).

3. Ze zmniejsza masę ciała ( grupa interwencyjna przyjmująca nabiał ( 2362 osób) ważyła 0,42 kg mniej niż kontrola (wartość p <0,00001; I2 = 92%).

Wyniki metaanalizy wskazują , że spożycie nabiału, zwłaszcza niskotłuszczowych produktów mlecznych, ma korzystny wpływ na redukcję insulinooprności , obwód talii i masę ciała. Wniosek – masz insulinnoporność NIE rezygnuj z niskotłuszczowych produktów o dobrej wartości. Dobry jogurt zawsze górą😉