Czy krótkotrwałe stosowanie diety bezglutenowej poprawia wydolność sportowca?
20006
post-template-default,single,single-post,postid-20006,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Czy krótkotrwałe stosowanie diety bezglutenowej poprawia wydolność sportowca?

Czy krótkotrwałe stosowanie diety bezglutenowej poprawia wydolność sportowca?

Przedstawiamy kolejną pracę dotyczącą bezglutenowej diety stosowanej u sportowców. Badanie przeprowadzono na trzynastu zawodowych kolarzach górskich, których podzielono na drodze randomizacji na dwie grupy: dietę bezglutenową i dietę kontrolną (dotychczasową). Czas stosowania diety w obu grupach wynosił 10 dni. Zastanawiacie się, jakie były tego efekty?

Grupę badaną stanowiło 8 mężczyzn i 5 kobiet trenujących zawodowo kolarstwo górskie (enduro). Sportowcy nie wykazywali objawów nietolerancji ani nadwrażliwości na gluten oraz nie skarżyli się na żadne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Celem badania było porównanie wpływu diety bezglutenowej na wydolność sportowca (45 próba treningowa na rowerze stacjonarnym), jak również na parametry zapalenia (IL-1β, IL-6, IL-8, IL-10, IL-15, TNF-α). Okazało się, iż nie ma istotnych różnic między grupą stosującą dietę bezglutenową, a grupą z klasyczną dietą sportową. Wydaje się, że krótkotrwałe odstawienie glutenu nie ma istotnego wpływu na organizm sportowca. 10-dniowe próby zmiany diety okazały się również niewystarczającą do poprawy parametrów będących markerami stanu zapalnego w organizmie.

Komentarz do artykułu:

Radzimy zachować spokój. Kto z Was ma nieprzyjemne objawy po spożyciu produktów z glutenem, niech zachowa ostrożność. Proszę pamiętać, że wysiłek powoduje nasilenie tzw. zespołu cieknącego jelita, a to potęguje wszystkie możliwe dalsze przykre objawy. Jeśli ktoś z Was czuje się lepiej po wprowadzeniu diety bez glutenu, niech się tego trzyma. Proszę tylko pamiętać o włóknie i możliwych niedoborach wapnia w tej diecie. Uzupełniajcie te składniki na bieżąco (błonnik: siemię lniane, błonnik gryczany czy ryżowy, wapno: ryby z ośćmi, fermentowane produkty z soi, sezam, jarmuż, suplementy z wapniem).

Źródło: Lis D, Stellingwerff T, Kitic CM, Ahuja KD, Fell J.No Effects of a Short-Term Gluten-free Diet on Performance in Nonceliac Athletes. Med Sci Sports Exerc. 2015 May 12.

Autor: Dominika Maciejewska

Komentarz: Ewa Stachowska