Czy jedzenie tłustych pokarmów spowalnia nasze trawienie?
18382
post-template-default,single,single-post,postid-18382,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Czy jedzenie tłustych pokarmów spowalnia nasze trawienie?

Czy jedzenie tłustych pokarmów spowalnia nasze trawienie?

Czy wydaje się Wam, że po spożyciu bogatotłuszczowych posiłków Wasz organizm zwalnia? Zastanawialiście się dlaczego?

Tak się dzieje zawsze, gdy jesteśmy osobą noszącą wariant wrażliwości na tłuszcz https://dietetica.com.pl/page/apoe-lipids.html

Ale jest jeszcze inne wyjaśnienie…

Substancje odżywcze dostępne w pożywieniu są w główniej mierze trawione za pomocą specyficznych enzymów. Podczas wędrówki pożywienia przed układ pokarmowy, złożony pokarm jest dzielony na coraz mniejsze części, aby w postaci pojedynczych cząsteczek mógł zostać wchłonięty przez kosmki jelitowe jelita cienkiego. Im bardziej złożone pożywienie, tym wymaga więcej zabiegów mających na celu jego rozłożenie. Trawienie tłuszczu różni się jednak od trawienia większości składników odżywczych. Pod wpływem tłuszczu oraz niektórych produktów rozkładu białek dostarczanych z pożywienia, ściana jelita produkuje cholecystokininę. Hormon ten powoduje obkurczenie woreczka żółciowego i napływ żółci do dwunastnicy.  Żółć inicjuje emulagację tłuszczu, czyli tworzenie drobnych przyswajalnych cząsteczek ułatwiających wchłanianie. Dodatkowe działanie cholecystokininy polega na osłabieniu ruchów perystaltycznych jelit w celu zwiększenia czasu kontaktu żółci z tłuszczem i zmaksymalizowanie  procesu emulgacji. Każdy z nas zauważył na pewno, iż spożywanie produktów bogatych w tłuszcze często powoduje zaparcia, szczególnie jeśli nie spożywamy przy tym odpowiedniej ilości błonnika. Należy pamiętać, że zbyt wolne przechodzenie pokarmu przez jelita może spowodować rozwój procesów gnilnych i tym samym niekorzystnie wpłynąć na naszą florę jelitową.

Pamiętajcie, że są osoby o wysokiej wrażliwości na tłuszcz. Jego namiar w diecie spowalnia metabolizm. Co ważne, gdy jest się osobą wrażliwą na tłuszcze, standardowa ilość tłuszczu jest dla nosiciela zbyt duża i spowalnia rozpad tkanki tłuszczowej! Test https://dietetica.com.pl/page/apoe-lipids.html

Źródło: Jan Gawęcki. Podstawy Nauki o Żywieniu. PWN 2012.

Autor: Dominika Maciejewska