28 gru Czy jedzenie produktów bogatych w cholesterol zwiększa jego stężenie we krwi?
Pytanie to wydaje się dość proste, a jednak najnowsze badania pokazują, że odpowiedź jest bardziej skomplikowana, niż nam się wydaje.
Cholesterol jest sterolem występującym we wszystkich tkankach zwierzęcych. Nasz organizm jest w stanie go syntetyzować. Synteza ta, zwana syntezą endogenną, zachodzi głównie w wątrobie oraz jelicie cienkim i stanowi ok. 60-80% całego cholesterolu. Reszta dostarczana jest wraz z dietą. Cholesterol pełni wiele ważnych funkcji, m.in. nadaje sztywność błonie komórkowej, jest prekursorem hormonów steroidowych oraz witaminy D, buduje otoczkę mielinową w komórkach nerwowych. Najnowsze badania pokazują, że endogenna synteza wystarcza na pokrycie zapotrzebowania metabolicznego organizmu. Ogólnie przyjęta granica dziennego spożycia cholesterolu to 300 mg. Przeciętne spożycie tej substancji w Polsce wynosi 343 mg/d dla mężczyzn i 232 mg/d dla kobiet. Istnieje wiele kontrowersji na temat dozwolonej ilości spożycia cholesterolu. Problem ustalenia bezpiecznej granicy wynika m.in. z faktu, iż nie ma jednoznacznych badań wykazujący związek między spożywaniem cholesterolu a zwiększeniem stężenia cholesterolu we krwi. Wydaje się, że kluczową role w podwyższeniu stężenia cholesterolu całkowitego odgrywa duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie. Jeśli przyjrzymy się zawartości cholesterolu w poszczególnych produktach spożywczych, zauważymy zależność – im więcej tłuszczu, tym więcej cholesterolu, choć i od tej zasady bywają odstępstwa. Pomimo tego, że sam cholesterol nie wpływa bezpośrednio na jego całkowite stężenie w krwi, duże spożycie może wiązać się z podwyższeniem LDL (frakcji tzw. złego cholesterolu, odpowiedzialnego za procesy miażdżycowe). Dodatkowo należy pamiętać, że substancja ta pełni kluczową rolę w regulacji wielu szlaków metabolicznych. Jego wysokie spożycie może powodować m.in. aktywację enzymu – syntazy kwasów tłuszczowych, która prowadzi do produkcji nasyconych kwasów tłuszczowych w naszym organizmie.
Źródło: Normy Żywieniowe Instytutu Żywności i Żywienia 2012
Autor: Dominika Maciejewska
fot. Tamorlan (Own work) [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons