28 gru Czy jedzenie owsianki pomaga obniżyć stężenie cholesterolu?
Najnowsze badania naukowe pokazują, że spożywanie produktów bogatych w nieprzetworzony owies działa protekcyjnie w wielu schorzeniach cywilizacyjnych, m.in. chorobach układu krążenia, cukrzycy typu drugiego oraz otyłości.
Spożywanie owsa ma również pozytywny wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Za efekt ten w głównie mierze odpowiada duża ilość β-glukanów. Związki te należą do rodziny polisacharydów i stanowią jedną ze składowych błonnika. Można jest spotkać w grzybach, drożdżach oraz niektórych zbożach, w tym w owsie. Badania, które ukazały się w prestiżowym żywieniowym czasopiśmie pod koniec 2014 roku, zwracają uwagę na dodatkowe walory żywieniowe owsa, czyli specyficzny skład białek i lipidów, który może wzmagać efekt obniżenia cholesterolu. Na rynku suplementów diety jest wiele produktów zawierających β-glukany, pochodzące z owsa lub jęczmienia. Preparaty te mają pomóc w obniżeniu stężenia cholesterolu. W świetle najnowszych badań wydaje się, że nie tylko samo stężenie β-glukanów, ale również unikalne białka, sterydy roślinne, długołańcuchowe kwasy tłuszczowe czy witamina E mają istotny wpływ na unormowanie stężenia cholesterolu oraz zmniejszenie ryzyka chorób cywilizacyjnych.
Źródło: Guo L, Tong LT, Liu L, Zhong K, Qiu J, Zhou S. The cholesterol-lowering effects of oat varieties based on their difference in the composition of proteins and lipids. Lipids Health Dis. 2014 Dec 5;13:182.
Autor: Dominika Maciejewska
fot. by H. Zell (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons