Czy istnieje szósty smak – smak tłusty? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18775
post-template-default,single,single-post,postid-18775,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Czy istnieje szósty smak – smak tłusty?

Czy istnieje szósty smak – smak tłusty?

Zmysł smaku informuje nasz organizm o jakości spożywanej żywności, często alarmując nas przed niebezpieczeństwem. Do tej pory zostało zidentyfikowanych 5 podstawowych smaków: słodki, słony, kwaśny, gorzki oraz umami (smak mięsny). Coraz częściej możemy już przeczytać o smaku szóstym – smaku tłustym. Czy rzeczywiście istnieje?

Badania przeprowadzone na gryzoniach oraz na ludziach jednoznacznie wskazują na to, że jesteśmy w stanie odróżnić potrawy o różnej zawartości tłuszczu. Naukowcy zidentyfikowali receptory językowe, które są odpowiedzialne za odbiór sensoryczny ilości lipidów zawartych w pożywieniu. Smak tłusty nie tylko pozwala nam odróżnić poziom tłuszczu w potrawie ale również będzie nas informował, czy potrawa jest nadpsuta lub zjełczała.

Smak kwasów tłuszczowych występujący w niewielkich ilościach powoduje, że potrawa staje się dla nas bardziej atrakcyjna, ale w przypadku zbyt dużej ilości może powodować mdłości i odruch wymiotny. Naukowcy podkreślają, że smak tłusty powinien wliczać się do gamy smaków podstawowych ze względu na swoją niezbędną funkcję w analizowaniu przyjmowanych pokarmów. Okazują się również, że nie wszyscy postrzegają dany smak w ten sam sposób, zależy to oczywiście od wariantu genu receptora odbierającego bodziec. Wstępne badania pokazują, że osoby z nadwagą oraz otyłością mogą mieć zaburzone odczuwanie smaku tłuszczu w potrawach.

źródło: Naim Akhtar Khan et al. Oro-sensory perception of dietary lipids: New insights into the fat taste transduction.Biochimicaet Biophysica Acta (BBA) – Molecular and Cell Biology of Lipids March 2009, Pages 149–155