Czy głodówka rzeczywiście jest zdrowa? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18959
post-template-default,single,single-post,postid-18959,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Czy głodówka rzeczywiście jest zdrowa?

Czy głodówka rzeczywiście jest zdrowa?

Adam pisze: czy zrobienie trzydniowej głodówki jest dobrym pomysłem? Czy to prawda, że pomoże się oczyścić?

​Głodówki są znane od dawna i od uznane jako dobry sposób dbania o zdrowie i dobre samopoczucie. Z fizjologicznego i biochemicznego punktu widzenia krótkotrwałe głodówki (2-3 dniowe) nie powinny przynieść negatywnych skutków ubocznych, pod warunkiem że są prowadzone przez zdrowego człowieka. Osoby chore nie powinny samodzielnie podejmować decyzji o głodówce i każdorazowo powinny konsultować planowaną głodówką z lekarzem. Natomiast osoby chore, wyniszczone nie powinny stosować żadnej formy głodówki. Osoba zdrowa, przy odpowiednim spożyciu płynów (standardowo 35 ml/kg masy ciała) może z powodzeniem samodzielnie poprowadzić głodówkę. Przez cały czas jej trwania musi jednak zwracać uwagę na pewne symptomy, które powinny być sygnałem do przerwania głodówki. Jakie to są sygnały? Nasilające się bóle głowy, zawroty głowy, bardzo duże osłabienie. Co się dzieje z organizmem podczas głodówki, czyli na czym polega oczyszczanie? Oczyszczanie – ja osobiście nie znoszę tego terminu, wyświechtał się w tysiącach głupawych reklam. Skoncentrujmy się na mechanizmach którymi rządzi się głodówka. Na czym ona polega? Na tym, że organizm próbując przetrwać ten niekorzystny czas, przestawia się na zużywanie zapasów i zmniejszenie zapotrzebowania energetycznego. I tak stężenie glukozy we krwi zmniejsza się o 30% i utrzymuje się na tym poziomie przez długi czas głodzenia. Oczywiście spadek stężenia glukozy jest wypadkową wydzielania insuliny (zmniejszonego) i glukagonu (zwiększonego), czyli dwóch głównych hormonów odpowiedzialnych za utrzymywanie stałego stężenia glukozy we krwi. Wczesne głodzenie pobudza dwa procesy: lipolizę (czyli rozpad tkanki tłuszczowej) i proteolizę (czyli rozpad białek ). Lipoliza dostarcza dwóch ważnych substratów energetycznych: ciał ketonowych (wykorzystywanych m.in. przez mózg) i glicerolu (służącego do syntezy glukozy). Proteoliza dostarcza aminokwasów służących do syntezy glukozy. W okresie krótkotrwałej głodówki głównym materiałem energetycznym staje się tłuszcz, który pokrywa 85% zapotrzebowania energetycznego. Natomiast glukoza tworzona w organizmie z aminokwasów i glicerolu jest oszczędzana dla potrzeb uzależnionego od niej mózgu. Dlatego po 3-4 dniach głodzenia mięśnie przestają zużywać glukozę (zbyt małe stężenie insuliny) i zużywają wolne kwasy tłuszczowe (uwalniane z tkanki), ciała ketonowe, a także łańcuchy węglowe aminokwasów. Głównym źródłem wykorzystywanym do produkcji glukozy stają się mięśnie szkieletowe (które zaczynają tracić swoja masę). W pierwszym tygodniu rozpada się około 75-90 g białka. We krwi obserwujemy wzrost stężenia alaniny, czyli aminokwasów wykorzystywanego szybko i łatwo do syntezy glukozy. Źródłem alaniny są mięśnie oraz pirogronian (czyli produkt powstający w wyniku beztlenowego spalania glukozy). Ciekawe, że jedynym rozpieszczanym organem jest mózg, który w pierwszym tygodniu głodzenia zużywa glukozę (syntetyzowaną dla niego z opisanych powyżej związków) oraz stopniowo adaptuje się do niższych stężeń glukozy (hipoglikemii), metabolizując wydajnie ciała ketonowe (powstające w rezultacie coraz intensywniej rozpadającej się tkanki tłuszczowej. Po tygodniu głodzenia 50% energii dla mózgu pokrywa utlenianie ciał ketonowych. Zasadnicza rada: jestem fanem działania długofalowego. czyli stałej diety opartej na restrykcjach kalorycznych (LONGA VITA). Ten sposób działania ma dobrze udokumentowane działania wydłużające życie i poprawiające stan organizmu. Zainteresowanych odsyłam do zakładki dietetyka funkcjonalna (LONGA VITA) w głównych zakładkach.