Czy dieta może być odpowiedzialana za ciężki przebieg zakażenia koronawirusem SARS CoV 19? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18433
post-template-default,single,single-post,postid-18433,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Czy dieta może być odpowiedzialana za ciężki przebieg zakażenia koronawirusem SARS CoV 19?

Czy dieta może być odpowiedzialana za ciężki przebieg zakażenia koronawirusem SARS CoV 19?

W tym wpisie dowiesz się jakie składniki diety mogą zwiększyć ryzyko ciężkiego przebiegu zakażenia koronawirusem. Dowiesz się jak naukowcy tłumaczą to zadziwiające powiązanie. Na koniec pokażę Ci 6 najgorszych prozapalnych potraw i produktów. Unikaj ich zawsze.

Mam przed sobą artykuł grupy badaczy z Uniwersytetu Columbus (USA), w którym autorzy zastanawiają się, dlaczego tak dużo Amerykanów umiera z powodu ciężkiego przebiegu zapalenia płuc spowodowanego przez COVID.
Z jednej strony powód wydaje się oczywisty – Ameryka to kraj długożyjących, często śmiertelnie otyłych i chorych metabolicznie ludzi. Ale naukowcy zauważyli dodatkową, zadziwiającą prawidłowość. A mianowicie, że znacznie częściej z powodu przebiegu ciężkiego zapalenia płuc wywołanego przez koronawirusa, umierają starsi Afroamerykanie i Latynosi. Częściej niż starsze osoby rasy kaukaskiej (czyli białe).
Wiązano to z bardzo częstą w tych grupach etnicznych, otyłością i cukrzycą typu 2, ale gdy na celownik wzięto żywienie, pojawiły się nowe hipotezy. Które wskazują na tragiczny sposób żywienia starszych i biedniejszych grup Amerykanów. To on, zdaniem naukowców przyczynił się do wcześniejszej pandemii otyłości i chorób współistniejących z otyłością (cukrzycy typu II, chorób układu krążenia, nadciśnienia tętniczego, niektórych typów nowotworów) w tych grupach. A teraz ten sposób żywienia może być odpowiedzialny za ciężki przebieg COVID.

Co ma piernik do wiatraka? Czyli jak śmieciowe żywienie zwiększa ryzyko ciężkiego przebiegu zakażenia koronawirusem SARS CoV 19.

Afroamerykanie i Latynosi to grupy, w których z powodu biedy i  braku wykształcenia skutecznie  zastąpiono tradycyjne wzorce żywienia na tanie, wysokoprzetworzone śmieciowe produkty.

Taki „zachodni” wzorzec żywienia (czyli  żywność typu fast food,  ale także żywność przetworzona , gotowa do spożycia, produkty przemysłowo produkowana) jest  bogata w prozapalne tłuszcze i  rafinowane  cukry. Charakteryzuje ją brak błonnika, brak dobrych tłuszczy i naturalnych antyoksydantów zawartych w świeżych warzywach, owocach i przyprawach. Przetworzona żywność zwiera jeszcze dodatkowe „niespodzianki” dla mikrobiomu jelitowego jak: emulgatory, substancje antyzbrylające, wzmacniacze smaku itd.

Ta kombinacja toksycznych składników może być  odpowiedzialna za  rozwój zapalenia, przewlekłą  aktywację wrodzonego układu odpornościowego i zmniejszenie szansy na prawidłową syntezę przeciwciał skierowanych przeciwko wirusowi.

COVID co warto wiedzieć  
Nadmierne spożycie nasyconych tłuszczy w diecie, prowadzi do zjawiska lipotoksyczności. To zjawisko  można opisać w ten sposób: przetworzone tłuszcze w naszym organizmie nie są traktowane jak pożywienie, tylko jak toksyna. A to uaktywnia tzw. wrodzony układ odpornościowy, czyli zespół komórek, których celem jest pozbycie się „wroga”. Te komórki (makrofagi , komórkach dendrytyczne, i neutrofile) można przyrównać do grupy straceńców, którzy użyją wszystkich sposobów ( w tym broni ciężkiej) na pozbycie się wroga. Komórki odpornościowe, w ogniu walki niszczą także zdrowe tkanki. Czyli mamy paradoksalną sytuację –  dieta zachodnia przyczynia się do aktywacji układu odpornościowego, a gdy ten proces trwa przez lata zamiast pomóc,  znacznie osłabi zdrowe tkanki ( w tym płuca).

Wcześniejsze badania na myszach pokazały, że gdy podawano im w diecie duże  ilości przetworzonego tłuszczu, obserwowano znaczny wzrost ilości  makrofagów i ich napływ do tkanki płucnej, szczególnie do pęcherzyków płucnych (!) A podobne zjawisko – zapalenie i uszkodzenia tkanki płucnej są nasilone u pacjentów z  COVID-19.

To nie jedyny problem jaki może spowodować dieta typu zachodniego u zakażonych pacjentów. Utleniony tłuszcz jest także źródłem toksycznych wolnych rodników. Wolne rodniki upośledzają proces namnażania się ( proliferacji) oraz  dojrzewania –  komórek limfocytarnych T i B.
Wydaje się, że utleniony tłuszcz prowadzi do zmniejszenia szansy na wytworzenie odpowiedniej ilości przeciwciał, co ma ogromy wpływ na pogorszoną obronę przeciwko wirusom.  Kiedy myszki zakażone wirusem grypy, karmiono dietą wysokotłuszczową, obserwowano, że znacznie ciężej chorowały, a w ich płucach dochodziło do patologicznej przebudowy tkanki płucnej oraz opóźnionej odpowiedzi immunologicznej !(osłabiona reakcja na prezentację antygenu i usunięcie wirusa).

Co przerażające podobne zjawisko obserwowane jest w grupie starszych, chorych na COVIT Afroamerykanow. U nich także obserwuje zmniejszenie populacji komórek T i B  i jak twierdzą autorzy pracy, za to zjawisko  może odpowiadać wcześniejsza, wysoktłuszczowa, przetworzona dieta.

Fatalna dieta może stanowić zwiększone ryzyko dla ciężkiej patologii COVID-19. Co można zrobić? Koronawirus co jeść?

Zwiększenie dostępności do zdrowych i świeżych produktów  jest krokiem podstawowym.
Badania pokazują, że spożywanie takiej zdrowej, przeciwazapalnej diety ma korzystne działanie nawet u osób otyłych. Dodatkowo zmiana polityki żywienia mogłaby przynieść jeszcze inne długoterminowe korzyści w zakresie zapobiegania chorobom w tym COVID-19. Wykazano, że szczepionki są mniej skuteczne u osób otyłych. Odpowiednia dieta  pomogła by także i na tym polu.

Najabardziej prozapalne składniki diety czyli – Koronawirus czego nie wolno jeść
Rafinowane węglowodany  takie jak biały chleb i ciastka
Frytki i inne smażone potrawy
Napoje gazowane i inne napoje słodzone cukrem
Mięso czerwone (hamburgery, steki) i mięso przetworzone (hot dogi, kiełbasa)
Margaryny, smalec 

 

Na podstwie: The impact of nutrition on COVID-19 susceptibility and long-term
consequences Michael J. Butlera, Ruth M. Barrientosa,Brain, Behavior, and Immunity

Photo by Marcel Heil on Unsplash