Czy dieta bezglutenowa może mieć wpływ na sukces sportowca? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
20045
post-template-default,single,single-post,postid-20045,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Czy dieta bezglutenowa może mieć wpływ na sukces sportowca?

Czy dieta bezglutenowa może mieć wpływ na sukces sportowca?

Z pewnością każdy z Państwa słyszał o serbskim tenisiście Novaku Djoković, jednak nie każdy zapewne wie, że ten światowej klasy tenisista zaczął odnosić niebywałe sukcesy wraz z wprowadzeniem diety opartej o eliminację glutenu.

Zadziwiający był również fakt, iż tenisista, pomimo wielu badań lekarskich, nie miał stwierdzonej celiakii, w której dieta ta byłaby uzasadniona. Ujawnienie skutków stosowania diety bezglutenowej spowodowało, że środowisko sportowe zawrzało. Czyżby dieta bezglutenowa stanowiła idealny sposób na optymalizacje wyników u sportowców? W ślad tenisisty podążyli również inni sportowcy z różnych dziedzin, niestety okazało się, iż tylko część z nich wykazała relatywną poprawę wyników sportowych. Nasuwa się więc pytanie, czy czynni sportowcy powinni stosować dietę bezglutenową? Odpowiedź na to pytanie podzieliła środowisko badaczy. Najnowsze doniesienia naukowe odnoszą się zazwyczaj do małej grupy sportowców lub nawet do konkretnego przypadku, ciężko jest zatem stwierdzić, czy dieta ta powinno być rekomendowana dla wszystkich sportowców. Główny problem dotyczy samej etiologii oraz przebiegu chorób związanych z nietolerancją na gluten. Schorzenia te obejmują pełnoobjawowe jednostki chorobowe, jakimi są potwierdzona w badaniach laboratoryjnych celiakia, nadwrażliwość na glutem, czy alergia na pszenicę. Wszystkie te schorzenia mogą objawiać się na różnorodny sposób lub pozostać w postaci bezobjawowej. W każdym jednak przypadku będziemy mieli do czynienia z obniżeniem absorpcji składników mineralnych i odżywczych w jelitach, jak również dysbiozą jelitową. Aktywni sportowcy stanowią grupę szczególnie narażoną na niedobory składników pokarmowych związanych z intensywnym wysiłkiem fizycznym. Pierwszymi oznakami problemów związanych z podażą glutenu mogą stanowić przewlekłe niedobory wapnia (podatność na złamania i osteoporozę), niedobory żelaza (osłabienie oraz mniejsza wydolność), zaburzona równowaga elektrolitowa lub problemy z jej utrzymaniem. Dodatkowo należy pamiętać, iż problemy związane z wchłanianiem będą również oddziaływać na gorszą regeneracje potreningową mięśni. Wszystkie te czynniki mogą zaburzać równowagę i zmniejszają wydolność organizmu. Oprócz skutków mniejszego wchłaniania, sportowcy często skarżą się na niezdiagnozowane bóle, w tym również bóle stawowe. Często objawy pojawiają się pojedynczo, dlatego są rzadko kojarzone z podażą glutenu. W wielu przypadkach na podstawie badań laboratoryjnych jesteśmy w stanie określić nietolerancję i problemy z wchłanianiem. Do tych badań należą: biopsja kosmków jelitowych, badanie przezierności jelit, oznaczenie zouliny w kale, genetyczne badanie specyficznych polimorfizmów HLA, oznaczenie miana przeciwciał w surowicy. Wyniki wyżej wymienionych badań powinny pomóc w doborze optymalnego sposobu żywienia.

Autor: Dominika Maciejewska
Piśmiennictwo: 1. Leone JE, Gray KA, Massie JE, Rossi JM Celiac disease symptoms in a female collegiate tennis player: a case report. J Athl Train. 2005;40(4):365-9. 2. Eberman LE, Cleary MA. Celiac disease in an elite female collegiate volleyball athlete: A case report. J Athl Train. 2005;40:360-364. 3. Kahanov L, Eberman LECeliac Disease in the Athletic Population. Athletic Training & Sports Health Care. 2011;3(2):54-55