28 lis Czy czerwone wino może chronić przed przerzutami u osób chorych na raka piersi?
Takie są wstępne wnioski zespołu naukowców z Uniwersytetu w Seulu. Badali oni różne składniki czerwonego wina pod kątem ich potencjalnej roli w hamowaniu przerzutów.
Przerzut jest procesem bezpośrednio zagrażającym życiu i stanowi główną przyczynę śmiertelności w wyniku choroby nowotworowej. Czynnikami enzymatycznymi związanymi z procesem przerzutu są enzymy zwane metaloproteinazami macierzy (MMP), których aktywność jest ważna dla inwazji guza i powstawania przerzutów. Jednym ze składników czerwonego wina o działaniu zapobiegajacym przerzutom jest resweratrol (3,5,4′-trihydroksystylben). Resweratrol ma działanie kardioprotekcyjne, a teraz bada się jego rolę w hamowaniu przerzutów. Okazuje się, że metabolit resewratrolu (piceatannol – 3,5,3,4′-tetrahydroksystylben) hamuje aktywność metoloproteinazy 2 (MMP-2) w hodowli komórek raka nabłonka piersi MCF10A. Działanie piceatannolu jest skuteczniejsze niż resweratrolu, a mechanizm opiera się na hamowaniu kaskady kinazy fosfatydyloinozytolu (Pi3K). Przed naukowcami faza badań na zwierzętach i ochotnikach. Wiadomo jedno – pijący czerwone wino (w zalecanych dawkach) mniej chorują na choroby serca i układu krążenia. Także rzadziej chorują na raka.
Źródło: J Mol Med. 2013 Jul 18. doi: 10.3892/ijmm.2013.1449.
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka nutrigenomika odchudzanie rak SIBO sportowiec żywienie