Czy czerwone wino może chronić przed przerzutami u osób chorych na raka piersi?
17932
post-template-default,single,single-post,postid-17932,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Czy czerwone wino może chronić przed przerzutami u osób chorych na raka piersi?

Czy czerwone wino może chronić przed przerzutami u osób chorych na raka piersi?

Takie są wstępne wnioski zespołu naukowców z Uniwersytetu w Seulu. Badali oni różne składniki czerwonego wina pod kątem ich potencjalnej roli w hamowaniu przerzutów.

Przerzut jest procesem bezpośrednio zagrażającym życiu i stanowi główną przyczynę śmiertelności w wyniku choroby nowotworowej. Czynnikami enzymatycznymi związanymi z procesem przerzutu są enzymy zwane metaloproteinazami macierzy (MMP), których aktywność jest ważna dla inwazji guza i powstawania przerzutów. Jednym ze składników czerwonego wina o działaniu zapobiegajacym przerzutom jest resweratrol (3,5,4′-trihydroksystylben). Resweratrol ma działanie kardioprotekcyjne, a teraz bada się jego rolę w hamowaniu przerzutów. Okazuje się, że metabolit resewratrolu (piceatannol – 3,5,3,4′-tetrahydroksystylben) hamuje aktywność metoloproteinazy 2 (MMP-2) w hodowli komórek raka nabłonka piersi MCF10A. Działanie piceatannolu jest skuteczniejsze niż resweratrolu, a mechanizm opiera się na hamowaniu kaskady kinazy fosfatydyloinozytolu (Pi3K). Przed naukowcami faza badań na zwierzętach i ochotnikach. Wiadomo jedno – pijący czerwone wino (w zalecanych dawkach) mniej chorują na choroby serca i układu krążenia. Także rzadziej chorują na raka.
Źródło: J Mol Med. 2013 Jul 18. doi: 10.3892/ijmm.2013.1449.

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie