Czy cytryna zakwasza organizm? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18264
post-template-default,single,single-post,postid-18264,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Czy cytryna zakwasza organizm?

Czy cytryna zakwasza organizm?

Równowaga kwasowo-zasadowa jest jednym z najważniejszych czynników utrzymujących prawidłowe funkcjonowanie wielu procesów naszego organizmu. Opiera się ona na odpowiednim stosunku kationów i anionów, które utrzymują bezpieczne pH ustroju.

Optymalne pH krwi człowieka waha się w granicach 7,35 – 7,45. Jeśli pH spadnie poniżej 7,35, mamy do czynienia z kwasicą, wzrost powyżej 7,45 nazywany jest zasadowicą. Należy podkreślić, iż na równowagę kwasowo-zasadową wpływa ogromna ilość czynników: procesy chorobowe, przyjmowane leki, używki, dieta czy intensywna aktywność fizyczna. Organizm ludzki ma tendencję do zakwaszania. Wiele procesów metabolicznych prowadzi do powstania kwasów, które z kolei przyczyniają się do obniżenia pH ustroju. Podczas utleniania podstawowych związków organicznych dochodzi do wytworzenia kwasu węglowego, siarkowego i fosforanowego. Duża zawartość tłuszczu w pożywieniu, przy małej ilości węglowodanów lub długotrwałe głodówki doprowadzają do produkcji ciał ketonowych, które również należą do kwasów. Aby zneutralizować kwaśne produkty metabolizmu i utrzymać stałe pH krwi ,nasz organizm posiada szereg mechanizmów regulacyjnych. Należą do nich m.in.: wydalanie dwutlenku węgla w płucach, wydalanie kationów i anionów w nerkach, tworzenia amoniaku oraz system buforów ustroju oraz tkanek. Substancjami, które neutralizują kwasy, są przede wszystkim kationy jedno i dwuwartościowe (m.in. potas, sód, magnez, wapń). Proces neutralizacji kwasów polega na ich połączeniu z kationami i wydaleniu z moczem. W konsekwencji kwasicy możemy zaobserwować nadmierną ucieczkę z organizmu cennych kationów, a w przypadku przewlekłego zakwaszenia ich mobilizację z miejsc, w których są magazynowane, w tym również z kości. Produkty spożywcze stanowią mieszaninę substancji kwaso i zasadotwórczych. Do najbardziej kwasotwórczych składników naszego pożywienia możemy zaliczyć: mięso, ryby, jaja oraz ser żółty. Produkty zbożowe, takie jak: kasze, makarony, ryż, płatki owsiane również wykazują działanie zakwaszające, lecz w znacznie mniejszym stopniu. Produkty o działaniu alkalizującym to przede wszystkim: warzywa, owoce, mleko niepasteryzowane i zielona herbata. Wbrew ogólnemu przekonaniu owoce „kwaśne”, np. cytryna, czy czarna porzeczka stanowią idealną broń do walki z zakwaszeniem organizmu. Nie można nie wspomnieć, iż używki takie jak: kawa, czarna herbata, piwo oraz alkohol wysokoprocentowy działają kwasotwórczo. Jakie zatem mogą być objawy przewlekłego, lekkiego zakwaszenia naszego organizmu? Niestety symptomy są dość niespecyficzne i rzadko kojarzone z tym procesem, do najczęstszych należą: przewlekłe zmęczenie, bóle głowy, zmniejszenie apetytu, apatia, zaburzenia przemiany materii. Długotrwała kwasica zwiększa również nasze predyspozycje do wystąpienia nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, kamicy nerkowej oraz będzie sprzyjać rozwojowi schorzeń skórnych.

Źródło: J. Gawęcki. Żywienie Człowieka. Podstawy nauki., PWN 2012 (copyright 2010).

Autor: Dominika Maciejewska

fot By Johannes Pribyl (Jokep) (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons