Czy córki odchudzających się matek są predysponowane do otyłości?
18394
post-template-default,single,single-post,postid-18394,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Czy córki odchudzających się matek są predysponowane do otyłości?

Czy córki odchudzających się matek są predysponowane do otyłości?

Możemy zadawać sobie to pytanie śledząc wyniki badań zespołu naukowców z Uniwersysetu w Madrycie. W badaniach ograniczyli podaż energii w diecie ciężarnych samic świni domowej do 50 % zaleconej kaloryczności.
Oprócz mniejszej masy ciała (w tym masy mózgu) urodzonego potomstwa, zaobserwowano wzrost stężenia kortyzolu w krwi urodzonych samiczek. Drugim niepokojącym zjawiskiem była nadekspresja białek modelujących zachowanie anorektyczne (LEPR, POMC). To działanie polegające na ograniczeniu łaknienia było prawdopodobnie próbą kompensacji wysokiego stężenia kortyzolu. Co ciekawe, hiperkortezolemia i nadekspresja białek promujących anoreksję była obserwowana tylko u samiczek (nie u samców).
Kiedy badania powtórzono po 7 miesiącach, wszystkie samiczki, których matki były głodzone w czasie ciąży, były cięższe od swoich rówieśniczek urodzonych z matek żywionych prawidłowo.
Wniosek: Stres płodu spowodowany ograniczaniem kalorii przez matki prawdopodobnie przeprogramowuje płód w kierunku efektywniejszego gromadzenia energii w warunkach dostatecznej ilości kalorii w diecie.

Źródło: Br J Nutr. 2014 Feb;111(4):735-46. doi: 10.1017/S0007114513002948.