Czy cierpisz na insulinooporność? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18623
post-template-default,single,single-post,postid-18623,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Czy cierpisz na insulinooporność?

Czy cierpisz na insulinooporność?

Insulinooporność jest coraz częściej rozpoznawanym schorzeniem w naszej populacji. Jest związana głównie z cukrzycą typu II, nadwagą i otyłością, zespołem policystycznych jajników, czy niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Co to jest insulinooporność i jak sprawdzić, czy jesteś na nią narażony ?

Po posiłku, w prawidłowo funkcjonującym organizmie, insulina pomaga glukozie „wejść” do komórek, gdzie może być wydatkowana na procesy energetyczne, czy magazynowana w postaci glikogenu (w przypadku mięśni i wątroby). Jeśli nie ma insuliny, glukoza pozostaje w krwioobiegu powodując stan przewlekłej hiperglikemii, co może wywołać wiele negatywnych skutków, m.in. uszkodzenie nerek, czy kwasicę ketonową. Brak insuliny charakteryzuje głównie cukrzycę typu I, w której insulina nie jest wydzielana w wystarczającej ilości, aby pomóc przetransportować całą glukozę krążącą we krwi.

Insulinooporność to stan, w którym pomimo wydzielania wystarczającej ilości insuliny, komórki naszego organizmu „nie odczytują” jej w prawidłowy sposób, dlatego nie może ona transportować glukozy. Kiedy sytuacja ta przechodzi w stan przewlekły, nasz organizm próbuje poradzić sobie z „oporem” komórek i produkuje jeszcze więcej insuliny.

Oprócz hiperglikemii rozwija się również hiperinsulinemia. Hiperinsulinemia dotyczy przede wszystkim pacjentów, którzy mają problemy z wagą i cierpią na schorzenia z nią związane, takie jak cukrzyca typu II. Stan ten wymaga konsultacji z lekarzem oraz dietetykiem i wprowadzenia specjalistycznego leczenia oraz diety.

Jak sprawdzić, czy rozwija się u ciebie insulinooporność? 

 

Wystarczy zestawienie dwóch podstawowych parametrów krwi, oznaczanych rutynowo podczas badań laboratoryjnych:

stężenie glukozy na czczo

oraz stężenie insuliny na czczo. Do oszacowania ryzyka służy parametr zwany HOMA-IR. Jak go obliczyć?

HOMA-IR = (glukoza na czczo [mmol/l] × insulina na czczo [mU/ml])/22.5

Wskaźnik HOMA=IR nie powinien przekraczać wartości ok. 1, częsta interpretacją jest również punkt odcięcia podawany jako 2. Nie mniej jednak jeśli wyliczony przez Was wskaźnik HOMA-IR przekracza jeden to warto udać się na konsultację z lekarzem

 

Źródło: Hui-Qi Qu, Quan Li, Anne R. Rentfro, Susan P. Fisher-Hoch1 and Joseph B. McCormick. The Definition of Insulin Resistance Using HOMA-IR for Americans of Mexican Descent Using Machine Learning. PLoS One. 2011; 6(6): e21041.