29 gru Czy chińska zupka przed zawodami jest dobrym pomysłem?
Ten problem nurtował badaczy z Pennington Biomedical Research Center, Baton Rouge, USA. Dlatego wdrożyli badania, których celem było ustalenie, czy rosół z makaronem przed treningiem zwiększa spożycie wody ad libitum, zmienia bilans płynów oraz zdolności poznawcze i parametry wysiłkowe zawodnika.
W tym celu przebadano dziewięciu mężczyzn aktywnych sportowo (wiek 25 ± 3 lat, VO2peak 54,2 ± 5,1 ml • kg-1 • min-1, M ± SD), którym zlecono wykonywane ćwiczeń w upale (temp. 25,9 ± 0,4 ° C). Czas trwania ćwiczeń wynosił do 90 min, intensywność przy 50% VO2. Mężczyzn podzielono na grupę pijącą tylko wodę podczas ćwiczeń (kontrola) oraz grupę, która przed treningiem zjadła zupę, a w trakcie treningu piła wodę (grupa badana). Ilość wody w obydwu grupach nie ulegała ograniczeniu w obydwu próbach. Wyniki:
Zupa zmieniała:
a) spożycie wody (1435 ml ± 593 badana vs 1163 ± 427 ml kontrola, p <0,03);
b) retencję wody pozakomórkowej (-0,32 ± 1,22 vs 0,51 ± 1,06 ml / min, p = 0,07);
c) liczbę popełnianych błędów (na korzyść grupy, która spożyła zupę).
Zupa nie zmianiała: objętości wydalonego moczu. Uczeni wysunęli wniosek końcowy – zupa przed treningiem powoduję wzrost ilości wypijanych podczas treningu płynów i może zmieniać czynność nerek.
Może warto zainwestować w sałatę z ugotowanym ryżem?
Źródło: Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2013 Jun;23(3):287-96. Epub 2012 Dec 7.