Badaniu poddano próbki mleka matek, u których nigdy nie wystąpiły objawy nietolerancji lub nadwrażliwości na gluten. Badano również przeciwciała przeciwko glutenowi. Zastanawiacie się, jakie były rezultaty badania?

W projekcie wzięło udział 49 kobiet karmiących, które nigdy nie stosowały diety bezglutenowej lub o obniżonej zawartości glutenu. We wszystkich próbach znaleziono gliadynę (składnik glutenu) w stężeniu średnio 178 ng/ml oraz swoiste przeciwciała przeciwko gliadynie. Naukowcy porównali te wyniki z innymi potencjalnie immunogennymi składnikami pożywienia i okazało się, że stężenie glutenu w mleku jest wyższe niż większości innych antygenów pożywienia. Ważny jest również fakt, że gliadyna obecna w mleku była niezdegradowana, co prawdopodobnie zdeterminowało obecność swoistych przeciwciał przeciwko gliadynie. Wydaje się więc, że mleko matko stanowi bogate źródło glutenu.

Źródło: Chirdo et al. Presence of high levels of non-degraded gliadin in breast milk from healthy mothers.  Scand J Gastroenterol. 1998 Nov;33(11):1186-92.

Autor: Zespół Dietetica

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie