
29 gru Czy białka glutenu przechodzą do mleka matki?
W projekcie wzięło udział 49 kobiet karmiących, które nigdy nie stosowały diety bezglutenowej lub o obniżonej zawartości glutenu. We wszystkich próbach znaleziono gliadynę (składnik glutenu) w stężeniu średnio 178 ng/ml oraz swoiste przeciwciała przeciwko gliadynie. Naukowcy porównali te wyniki z innymi potencjalnie immunogennymi składnikami pożywienia i okazało się, że stężenie glutenu w mleku jest wyższe niż większości innych antygenów pożywienia. Ważny jest również fakt, że gliadyna obecna w mleku była niezdegradowana, co prawdopodobnie zdeterminowało obecność swoistych przeciwciał przeciwko gliadynie. Wydaje się więc, że mleko matko stanowi bogate źródło glutenu.
Źródło: Chirdo et al. Presence of high levels of non-degraded gliadin in breast milk from healthy mothers. Scand J Gastroenterol. 1998 Nov;33(11):1186-92.
Autor: Zespół Dietetica
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka nutrigenomika odchudzanie rak SIBO sportowiec żywienie