28 lis Czy akrylamid może wywołać raka trzustki?
Czy spożycie akrylamidu jest skojarzone ze zwiększonym ryzykiem raka trzustki w populacji Europejczyków?
Wyniki badania prospektywnego prowadzono w ramach European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). W 1994 roku akrylamid został po raz pierwszy „posądzony” o silne działanie rakotwórcze. Ta informacja wywołała burzę wśród żywieniowców i producentów żywności, bowiem akrylamid występuje w produktach spożywczych zawierających przetworzoną w wysokich temperaturach skrobię. Jest go dużo np. w chipsach czy pieczonych ziemniakach. Aby wyjaśnić czy związek miedzy zwiększonym ryzykiem raka trzustki a spożyciem akrylamidu jest problemem rzeczywistym, przeprowadzono analizę przypadków zachorowania na raka trzustki, bazując na osobach objętych badaniami w ramach Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Ilość osób włączonych do badań to > 500 000 mężczyzn I kobiet w wieku 35-75 lat z 10 krajów Europy (Denmark, France, Germany, Greece, Italy, The Netherlands, Norway, Spain, Sweden and the United Kingdom). Dzienne spożycie akrylamidu ustalono na podstawie analizy kwestionariusza spożycia żywności. W ciągu okresu obserwacji w ramach EPIC study (11 lat) na raka trzustki zachorowało 865 osób. Średnie spożycie akrylamidu w grupie EPIC oszacowano na 26.22 µg/dzień.
Nie znaleziono istotnego związku między spożyciem akrylamidu a ryzykiem raka trzustki (HR:0.95, 95%CI:0.89-1.01 per 10 µg/dzień). Nie udowodniono także, że ryzyko raka trzustki związanego ze spożyciem akrylamidu rośnie i jest skojarzone z płcią, paleniem tytoniu, spożyciem alkoholu czy krajem pochodzenia.
Źródło: Ann Oncol. 2013 Jul 14.