29 gru Czekoladowe, bezglutenowe muffiny idealne dla osób na diecie redukcyjnej
Posted at 10:42h
in gluten free
Czekoladowe muffiny są pyszne bez dwóch zdań – ale niestety, przy okazji mega kaloryczne. A nie po to ćwiczymy żeby potem tyć. Dlatego Maja przygotowała muffiny ze zmniejszoną ilością cukru.
Składniki (na 11-12 sztuk):
2 jajka
1/3 szklanki mleka
20g oleju kokosowego
30g oleju rzepakowego
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka kakao
60g mąki ryżowej
20g mąki kokosowej
20g mąki ziemniaczanej
20g cukru
25g ksylitolu
100g mrożonych owoców- najlepiej wiśni lub czarnych porzeczek
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i ksylitolem. Następnie dodawać partiami pozostałe składniki, oprócz wiśni. Gdy ciasto będzie gotowe, do foremek na muffinki włożyć po ok. 2 wiśnie i zalać ciastem. Piec w 150st.