
29 gru Czekacie na coś słodkiego? No to proszę – bezowy tort kawowy o przyzwoitej kaloryczności
W naszej ekipie Maja piecze najlepsze ciasta. To Jej propozycja na czerwiec. Bezowy tort kawowy. Można go udekorować truskawkami. Ma masło kokosowe i wiórki – a więc dopuszczalny dla osób na diecie Paleo.
Składniki:
Beza:
3 białka (od wiejskich kurek)
ksylitol (do smaku)
szczypta soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
3 żółtka (od wiejskich kurek)
ksylitol do smaku
1-1,5 łyżki kakao (ilość uzależniona od intensywności smaku, jaki preferujecie)
1-1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ilość uzależniona od intensywności smaku, jaki preferujecie)
1 dojrzałe awokado
masło kokosowe (zrobione z ok. 2 garści mocno zmiksowanych wiórków kokosowych)
+ Uprażone płatki migdałów do posypania.
Wykonanie:
Beza:
Białko ubić, pod koniec dodać ksylitol, sól i skrobię. Gotową masę nałożyć na papier do pieczenia (najlepiej narysować sobie na papierze okręgi). Z podanej ilości wyjdą 2 grube/3 cienkie blaty wielkości talerza deserowego. Blaty suszyć przez 1-1,5h w temp. 90st z termoobiegiem (suszyć do lekkiego zezłocenia bezy- u mnie zajęło to 1h 10 min). Po wystudzeniu, otworzyć piekarnik i zostawić bezę do wyschnięcia (najlepiej na całą noc).
Krem:
Żółtka z ksylitolem utrzeć na parze mikserem (w misce postawionej nad gotującą się w garnku wodą). Awokado zmiksować na masło, dodać masło kokosowe i rozetrzeć. Następnie dodać żółtka, kawę i kakao. Miksować do połączenia.
Złożenie:
Blat bezowy obłożyć kremem, posypać płatkami, obłożyć drugim blatem. Można posypać kakao i płatkami.