Czekacie na coś słodkiego? No to proszę - bezowy tort kawowy o przyzwoitej kaloryczności - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19293
post-template-default,single,single-post,postid-19293,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Czekacie na coś słodkiego? No to proszę – bezowy tort kawowy o przyzwoitej kaloryczności

Czekacie na coś słodkiego? No to proszę – bezowy tort kawowy o przyzwoitej kaloryczności

W naszej ekipie Maja piecze najlepsze ciasta. To Jej propozycja na czerwiec. Bezowy tort kawowy. Można go udekorować truskawkami. Ma masło kokosowe i wiórki – a więc dopuszczalny dla osób na diecie Paleo.

Składniki:

Beza:

3 białka (od wiejskich kurek)

ksylitol (do smaku)

szczypta soli

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:

3 żółtka (od wiejskich kurek)

ksylitol do smaku

1-1,5 łyżki kakao (ilość uzależniona od intensywności smaku, jaki preferujecie)

1-1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ilość uzależniona od intensywności smaku, jaki preferujecie)

1 dojrzałe awokado

masło kokosowe (zrobione z ok. 2 garści mocno zmiksowanych wiórków kokosowych)

+ Uprażone płatki migdałów do posypania.

Wykonanie:

Beza:

Białko ubić, pod koniec dodać ksylitol, sól i skrobię. Gotową masę nałożyć na papier do pieczenia (najlepiej narysować sobie na papierze okręgi). Z podanej ilości wyjdą 2 grube/3 cienkie blaty wielkości talerza deserowego. Blaty suszyć przez 1-1,5h w temp. 90st z termoobiegiem (suszyć do lekkiego zezłocenia bezy- u mnie zajęło to 1h 10 min). Po wystudzeniu, otworzyć piekarnik i zostawić bezę do wyschnięcia (najlepiej na całą noc).

Krem:

Żółtka z ksylitolem utrzeć na parze mikserem (w misce postawionej nad gotującą się w garnku wodą). Awokado zmiksować na masło, dodać masło kokosowe i rozetrzeć. Następnie dodać żółtka, kawę i kakao. Miksować do połączenia.

Złożenie:

Blat bezowy obłożyć kremem, posypać płatkami, obłożyć drugim blatem. Można posypać kakao i płatkami.