Czarna czekolada pomaga w walce z chorobami układu krążenia
18961
post-template-default,single,single-post,postid-18961,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Czarna czekolada pomaga w walce z chorobami układu krążenia

Czarna czekolada pomaga w walce z chorobami układu krążenia

Czarna czekolada, zwłaszcza ta z dużą zawartością kakao, może wspomóc nas w walce z chorobami układu krążenia. Związki aktywne zawarte w czekoladzie, takie jak flawonoidy czy katechiny, są silnymi przeciwutleniaczami, które pomagają nam przeciwdziałać rozwojowi miażdżycy.

Udowodniono również, że flawonoidy o​dgrywają znaczącą role w  obniżeniu ciśnienia krwi. Badania przeprowadzone przez włoskich naukowców sugerują, iż regularne spożywanie czarnej czekolady pomaga utrzymać prawidłowe stężenia cholesterolu. Naukowcy zaobserwowali iż pacjenci, którzy spożywali regularnie niewielkie ilości czarnej czekolady podwyższyli poziom cholesterolu frakcji HDL („dobrego cholesterolu”) oraz zredukowali ilość cholesterolu frakcji LDL („złego cholesterolu”). Musimy jednak pamiętać, że czarna czekolada zawiera w swoim składzie również znaczne ilości tłuszczu i cukru, dlatego jej nadmiar w diecie może prowadzić do przyrostu masy ciała.
Autor: Dominika Maciejewska
Źródło:
1. Latif R., Chocolate/cocoa and human health: a review., Neth J Med. 2013 Mar;71(2):63-8.
2. L. Di Renzo et al., Effects of dark chocolate in a population of Normal Weight Obede woman: a pilot study., Eur Rev Med Pharmacol Sci 2013; 17 (16): 2257-2266.