29 gru Curry z dorsza w sosie kokosowo-pomidorowym na ostro
Nawiązując do ostatnich wpisów o przyprawach i ich właściwościach prozdrowotnych, przygotowaliśmy dla Was coś specjalnego, czyli dorsza w odsłonie azjatyckiej. W kuchni nie spędzicie więcej niż 20 minut, więc warto spróbować!
Składniki (4 porcje):
- 3 filety z dorsza;
- 4 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę (można użyć również tych z puszki);
- 1 mleczko kokosowe (400 ml);
- 1 łyżeczka curry;
- 0,5 łyżeczki kurkumy;
- 1 pokrojona papryczka chilli (bez pestek).
Sposób przygotowania:
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Do pomidorów dodajemy mleczko kokosowe, curry, kurkumę oraz pokrojoną lub startą na tarce papryczkę chilli. Jeśli nie lubicie ostrego jedzenia, możecie z niej zrezygnować, ponieważ potrawa smakuje doskonale również w wersji łagodnej. Na koniec wrzucamy pokrojonego w paski dorsza (wcześniej można go obsypać szczyptą pieprzu). Całość powinna gotować się ok. 15 minut. Najlepiej podawać z ryżem. Smacznego!
Autor: Zespół Dietetica