Curry z dorsza w sosie kokosowo-pomidorowym na ostro
19597
post-template-default,single,single-post,postid-19597,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Curry z dorsza w sosie kokosowo-pomidorowym na ostro

Curry z dorsza w sosie kokosowo-pomidorowym na ostro

Nawiązując do ostatnich wpisów o przyprawach i ich właściwościach prozdrowotnych, przygotowaliśmy dla Was coś specjalnego, czyli dorsza w odsłonie azjatyckiej. W kuchni nie spędzicie więcej niż 20 minut, więc warto spróbować!

Składniki (4 porcje):

  • 3 filety z dorsza;
  • 4 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę (można użyć również tych z puszki);
  • 1 mleczko kokosowe (400 ml);
  • 1 łyżeczka curry;
  • 0,5 łyżeczki kurkumy;
  • 1 pokrojona papryczka chilli (bez pestek).

Sposób przygotowania:

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Do pomidorów dodajemy mleczko kokosowe, curry, kurkumę oraz pokrojoną lub startą na tarce papryczkę chilli. Jeśli nie lubicie ostrego jedzenia, możecie z niej zrezygnować, ponieważ potrawa smakuje doskonale również w wersji łagodnej. Na koniec wrzucamy pokrojonego w paski dorsza (wcześniej można go obsypać szczyptą pieprzu). Całość powinna gotować się ok. 15 minut. Najlepiej podawać z ryżem. Smacznego!

Autor: Zespół Dietetica