Cieknące jelito- jak jelita zmieniają naszą psychikę – wykład z Trends of Dietetics .(cz 1) - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18824
post-template-default,single,single-post,postid-18824,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Cieknące jelito- jak jelita zmieniają naszą psychikę – wykład z Trends of Dietetics .(cz 1)

Cieknące jelito- jak jelita zmieniają naszą psychikę – wykład z Trends of Dietetics .(cz 1)

Gdzieś wyczytałam że człowiek w ciągu 75 lat  zjada i trawi prawie 30 ton pokarmów i wypija  50 tys  litrów płynów. Trzeba sobie uzmysłowić, że z każdym zjadanym kęsem oprócz właściwych składników pożywienia (nutreintów) do jelit trafia  ogromna ilość bakterii wirusów i grzybów, z których część jest potencjalnie chorobotwórcza.

Co zasiedla nasze jelita?

1013–1014 mikroorganizmów, których ilość jest 10 razy większa niż ilość komórek w naszym ciele, a genom bakteryjny jest 150 razy większy od naszego genomu

W jelitach dominują bakterie beztlenowe, wirusy, pierwotniaki, archeowce i grzyby. Doliczono się 1000- 35 000 gatunków (większość z nich nie jest opisana do tej pory)

W jelitach osób dorosłych przeważają bakterie beztlenowe, jest ich nawet 1000 razy więcej niż bakterii tlenowych.Skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego jest indywidualny i inny u każdego człowieka , natomiast mikrobiom to dwa główne filotypy (jednostki taksonomiczne)  Bacteroidetes i Firmicutes. Mniej rozpowszechnione są  Proteobacteria, Actinobacteria, Fusobacteria, i Verrucomicrobia phyla

Jak to się dzieje, że mamy w sobie bakterie chorobotwórcze i nie chorujemy nieustannie na rozstrój jelit?

Jak już wcześniej pisałam bardzo dużo zależy od tego w jaki sposób przyszliśmy na świat (https://dietetica.com.pl/blog/chcesz-rodzic-bez-bolu-przygotuj-sie-ze-twoje-dziecko-moze-czesciej-chorowac.html) i jak( w tym jak długo) byliśmy karmieni piersią. https://dietetica.com.pl/blog/jak-pomoc-dziecku-po-cesarce-w-prawidlowym-rozwoju-jego-flory-bakteryjnej.html. A także tym w jaki sposób postępujemy z florą w późniejszym życiu (tak, tak alkohol nie jest dobrą obcją dla mikroflora)

Modyfikujemy florę jelitową za pomocą określonego pożywienia (inny skład i proporcje flory mają weganie i wszystkożercy), przyjmowanych leków, narażenia na stres. Tak więc od pierwszych chwil życia  na tym świcie nabywamy cech które pomogą nam lub będą nam szkodzić w przyszłości

O funkcjach mikroflory w następnym wpisie

czytaj więcej na

Gastroenetrologia Kliniczna 4, 69-78, 2012

Gill, S. R., Pop, M., Deboy, R. T., Eckburg, P. B., Turnbaugh, P. J., Samuel, B. S., Gordon, J. I., [2] Relman, D. A., Fraser-Liggett, C. M., and Nelson, K. E. (2006). Metagenomic analysis of the human distal gut microbiome. Science 312, 1355–1359.

[Eckburg, P. B., Bik, E. M., Bernstein, C. N., Purdom, E., Dethlefsen, L., Sargent, M., Gill, S. R.,

Nelson, K. E., and Relman, D. A. (2005). Diversity of the human intestinal microbial flora. Science 308, 1635–1638.