
28 gru Cieknące jelito- jak jelita zmieniają naszą psychikę – wykład z Trends of Dietetics .(cz 1)
Gdzieś wyczytałam że człowiek w ciągu 75 lat zjada i trawi prawie 30 ton pokarmów i wypija 50 tys litrów płynów. Trzeba sobie uzmysłowić, że z każdym zjadanym kęsem oprócz właściwych składników pożywienia (nutreintów) do jelit trafia ogromna ilość bakterii wirusów i grzybów, z których część jest potencjalnie chorobotwórcza.
Co zasiedla nasze jelita?
1013–1014 mikroorganizmów, których ilość jest 10 razy większa niż ilość komórek w naszym ciele, a genom bakteryjny jest 150 razy większy od naszego genomu
W jelitach dominują bakterie beztlenowe, wirusy, pierwotniaki, archeowce i grzyby. Doliczono się 1000- 35 000 gatunków (większość z nich nie jest opisana do tej pory)
W jelitach osób dorosłych przeważają bakterie beztlenowe, jest ich nawet 1000 razy więcej niż bakterii tlenowych.Skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego jest indywidualny i inny u każdego człowieka , natomiast mikrobiom to dwa główne filotypy (jednostki taksonomiczne) Bacteroidetes i Firmicutes. Mniej rozpowszechnione są Proteobacteria, Actinobacteria, Fusobacteria, i Verrucomicrobia phyla
Jak to się dzieje, że mamy w sobie bakterie chorobotwórcze i nie chorujemy nieustannie na rozstrój jelit?
Jak już wcześniej pisałam bardzo dużo zależy od tego w jaki sposób przyszliśmy na świat (https://dietetica.com.pl/blog/chcesz-rodzic-bez-bolu-przygotuj-sie-ze-twoje-dziecko-moze-czesciej-chorowac.html) i jak( w tym jak długo) byliśmy karmieni piersią. https://dietetica.com.pl/blog/jak-pomoc-dziecku-po-cesarce-w-prawidlowym-rozwoju-jego-flory-bakteryjnej.html. A także tym w jaki sposób postępujemy z florą w późniejszym życiu (tak, tak alkohol nie jest dobrą obcją dla mikroflora)
Modyfikujemy florę jelitową za pomocą określonego pożywienia (inny skład i proporcje flory mają weganie i wszystkożercy), przyjmowanych leków, narażenia na stres. Tak więc od pierwszych chwil życia na tym świcie nabywamy cech które pomogą nam lub będą nam szkodzić w przyszłości
O funkcjach mikroflory w następnym wpisie
czytaj więcej na
Gastroenetrologia Kliniczna 4, 69-78, 2012
Gill, S. R., Pop, M., Deboy, R. T., Eckburg, P. B., Turnbaugh, P. J., Samuel, B. S., Gordon, J. I., [2] Relman, D. A., Fraser-Liggett, C. M., and Nelson, K. E. (2006). Metagenomic analysis of the human distal gut microbiome. Science 312, 1355–1359.
[Eckburg, P. B., Bik, E. M., Bernstein, C. N., Purdom, E., Dethlefsen, L., Sargent, M., Gill, S. R.,
Nelson, K. E., and Relman, D. A. (2005). Diversity of the human intestinal microbial flora. Science 308, 1635–1638.