Ciasto jogurtowe z borówkami ale za to bez glutenu
19081
post-template-default,single,single-post,postid-19081,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Ciasto jogurtowe z borówkami ale za to bez glutenu

Ciasto jogurtowe z borówkami ale za to bez glutenu

Przedstawiamy przepis na ciasto jogurtowe będące świetną alternatywą na okres po tłustym czwartku, dla naszych bezglutenowych biedaków. Tłuszcz w cieście zastąpiliśmy jogurtem, więc ciasto jest fit. Spróbujcie!

Składniki: 350 g jogurtu naturalnego, 1 łyżka oleju, 1 jajko, pół szklanki cukru/ksylitolu, jedna szklanka mąki ryżowej, pół szklanki mąki kukurydzianej, łyżeczka proszku do pieczenia, sok z połowy cytryny, 2 garści borówek

Sposób przygotowania: Ciasto wykonuje się bardzo szybko, więc na początku nastaw piekarnik na 180 stopni (góra i dół) i przygotuj tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Tortownice wyłóż papierem do pieczenia. Następnie do miski wymieszaj wszystkie mokre składniki: olej, jogurt, jajko oraz sok z cytryny. W kolejnym etapie dodaj cukier, mąkę i proszek. Wszystko dokładnie zmiksuj. Ciasto przełóż do tortownicy a na wierzchu posyp wybranymi owocami. Piecz ok. godziny. Smacznego!

Ciasto piekła dla Was w swoim magicznym Termomixie dr Dominika Maciejewska