28 gru Ciasto jogurtowe z borówkami ale za to bez glutenu
Przedstawiamy przepis na ciasto jogurtowe będące świetną alternatywą na okres po tłustym czwartku, dla naszych bezglutenowych biedaków. Tłuszcz w cieście zastąpiliśmy jogurtem, więc ciasto jest fit. Spróbujcie!
Składniki: 350 g jogurtu naturalnego, 1 łyżka oleju, 1 jajko, pół szklanki cukru/ksylitolu, jedna szklanka mąki ryżowej, pół szklanki mąki kukurydzianej, łyżeczka proszku do pieczenia, sok z połowy cytryny, 2 garści borówek
Sposób przygotowania: Ciasto wykonuje się bardzo szybko, więc na początku nastaw piekarnik na 180 stopni (góra i dół) i przygotuj tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Tortownice wyłóż papierem do pieczenia. Następnie do miski wymieszaj wszystkie mokre składniki: olej, jogurt, jajko oraz sok z cytryny. W kolejnym etapie dodaj cukier, mąkę i proszek. Wszystko dokładnie zmiksuj. Ciasto przełóż do tortownicy a na wierzchu posyp wybranymi owocami. Piecz ok. godziny. Smacznego!
Ciasto piekła dla Was w swoim magicznym Termomixie dr Dominika Maciejewska