Ciasto jaglane z gruszkami i pomarańczą, czyli kochanie przez gotowanie
19208
post-template-default,single,single-post,postid-19208,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Ciasto jaglane z gruszkami i pomarańczą, czyli kochanie przez gotowanie

Ciasto jaglane z gruszkami i pomarańczą, czyli kochanie przez gotowanie

Wracam z pracy, jest piątek czyli radocha po całym dniu spędzonym nad papierami. Wchodzę do domu i już na progu wita mnie niebiański zapach i ….. drepczący w olfaktorycznym amoku pies.

A to wszystko za sprawą mojego kochanego męża i jego wypieku z kaszy jaglanej. Dzielę się tym przepisem z Wami, może dacie radę upiec to cudo w weekend. Chwała gotującym i piekącym połowicom!

Przygotowanie:

1. 300g kaszy jaglanej uprażyć z łyżką masła klarowanego aż zacznie wydzielać aromat orzechowy,

(uważać bo momentalnie się przypala). Dodać kurkumę (0,5 łyżeczki), szczyptę soli i zalać 3 szklankami wrzątku. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu ~30 min. Spulchnić widelcem i odstawić do wystygnięcia.

2. Piekarnik nastawić na 180 stopni. 2 łyżki siemienia lnianego zalać odrobiną gorącej wody do spęcznienia i 2 całe jajka. Dwie duże twarde gruszki obrać i poszatkować, lub utrzeć na tarce. Później można wszystko dużym mikserem lub blenderem i zmiksować na jednolitą masę. Do gruszek dodajemy jaglankę ugotowaną, 6 łyżek mąki owsianej, siemię lniane, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, otartą skórkę z pomarańczy, cukier (8 Łyżek cukru trzcinowego, jako zamiennik polecam erytrol), 2 łyżki soku z cytryny, aromat pomarańczowy oraz 6 daktyli. Wszystko dokładnie zmiksować. Jak będzie całość w miarę jednolita, dodać na końcu 4 łyżki rodzynek i kandyzowaną skórkę pomarańczy. Wymieszać wszystko łyżką.

 

co o cieście pisze nasz Mistrzu…

Polecam znakomity wypiek udający w swoim smaku sernik. Ciasto jest bezglutenowe i praktycznie beztłuszczowe, co dla niektórych z nas jest ważne.

Zostałem tym ciastem poczęstowany przez moją znajomą Panią Violetę, szczerze jej pogratulowałem znakomitego wypieku i otrzymałem przepis.

Nieco go zmodyfikowałem i polecam.

 

3. Piecze się 40 min aż ładnie zarumieni się z wierzchu. Ciasto kroić po wystudzeniu.

Wykonanie: Tadeusz Stachowski