Ciasto bezglutenowe z bakaliami na sobotnią majówkę - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19334
post-template-default,single,single-post,postid-19334,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Ciasto bezglutenowe z bakaliami na sobotnią majówkę

Ciasto bezglutenowe z bakaliami na sobotnią majówkę

Asia przygotowała proste ciasto bez glutenu. I przyrzeka, że to ciasto jest:

a) tanie; b) proste do zrobienia; c) smaczne – i to tak bardzo że nie dotrwało w całości do końca sesji fotograficznej.

No to myk do kuchni i dajcie znać jak smakowało. Foty mile widziane . I tak nie “przebiją” naszychcheeky
Składniki
– 200 g kaszy jaglanej
– 100 g cukru lub xylitolu
– 10 ml oleju
– 1 łyżeczka sody
– 90 ml mleka (ja dałam zwykłego krowiego, ale Ci którzy z różnych powodów nie mogą go spożywać mogą zastąpić je mlekiem roślinnym)
– 2 jajka
– 2 mniejsze jabłka
– rodzynki, daktyle

Wykonanie
Kaszę ugotować, aż wchłonie cały płyn. Kiedy ostygnie przełożyć ją do miski – dodać mleko, jaja, cukier, sodę – całość zmiksować blenderem. Do uzyskanej gładkiej masy dodać jabłka starte na grubych oczkach oraz bakalie. Wszystko wymieszać łyżką i przełożyć do formy (np. do formy tortowej 23 cm). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180`C około 1 godziny. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe (patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy).
Smacznego!