Ciasteczka z mąki ryżowej gotowane na parze
19156
post-template-default,single,single-post,postid-19156,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Ciasteczka z mąki ryżowej gotowane na parze

Ciasteczka z mąki ryżowej gotowane na parze

Chcielibyśmy przedstawić przepis na bezglutenowy smakołyk z tradycyjnej kuchni chińskiej. Przepis został zmieniony tak, aby łatwo przygotować go w naszej kuchni. Ciasto ryżowe gotowane na parze ma wyjątkowy smak, spróbujcie!

Składniki: 100 g cukru, 500 ml wody, 250 g mąki ryżowej, 10 g świeżych drożdży, łyżka oleju,  nadzienie (mogą być mielone orzechy, wiórki kokosowe lub żurawina)

Sposób przygotowania: Drożdże należy rozpuścić w 150 ml ciepłej wody wraz z łyżką cukru i odstawić na 15 minut. W tym czasie, w 350 ml wody rozpuszczamy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie rozpuszczony cukier przelewamy do mąki i mieszamy. Po kilku minutach dodajemy rozczyn z drożdży. Całość mieszamy na gładką masę i odstawiamy na 60 minut. Po 30 minutach dodajemy łyżkę oleju. Po godzinie ciasto przekładamy do foremek sylikonowych. Na spód kładziemy cienką warstwę ciasta, następnie  nadzienie i kolejną warstwę ciasta. Całość nie powinna przekraczać połowy foremki – im cieńsze ciasto tym smaczniejsze. Foremki gotujemy na parze 15 minut pod przykryciem a następnie 10 minut bez przykrycia. Można również upiec je w piekarniku ale należy pamiętać, żeby na dno piekarnika położyć blachę z wodą. Kiedy ciasteczka będą gotowe wyciągamy je z foremek i odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego

Piekła dla nas mgr Dominika Maciejewska