29 gru Ciasteczka dyniowe (bezglutenowe)
Dziś chcemy przedstawić przepyszne ciasteczka na bazie dyni. Do ciasteczek możecie wrzucić co chcecie – nasza wersja z amarantusem i żurawiną. Zamiast tłuszczu warto dodać jogurt naturalny, ciasteczka wyrosną a będą mniej kaloryczne. Całość, wraz z pieczeniem, zajmie wam nie całe 20 minut! Spróbujcie!
Składniki:
Pół szklanki ekspandowanego amarantusa
100 g dyni piżmowej
2 łyżki mąki gryczanej
4 łyżki mąki ryżowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
50 g żurawiny
1 mały jogurt naturalny
3 łyżeczki ksylitolu
Sposób przygotowania:
Dynię ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wszystkie składniki, wraz z dynią, wrzucamy do jednej miski, następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto może się ciągnąć – nie dodajemy więcej mąki. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wykładamy łyżką ciasto formując ciastka grubości do 2 cm. Pieczemy ok. 10 min (aż się nie zarumienią).