Ciasteczka dyniowe (bezglutenowe) - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19498
post-template-default,single,single-post,postid-19498,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Ciasteczka dyniowe (bezglutenowe)

Ciasteczka dyniowe (bezglutenowe)

Dziś chcemy przedstawić przepyszne ciasteczka na bazie dyni. Do ciasteczek możecie wrzucić co chcecie – nasza wersja z amarantusem i żurawiną. Zamiast tłuszczu warto dodać jogurt naturalny, ciasteczka wyrosną a będą mniej kaloryczne. Całość, wraz z pieczeniem, zajmie wam nie całe 20 minut! Spróbujcie!

Składniki:

Pół szklanki ekspandowanego amarantusa

100 g dyni piżmowej

2 łyżki mąki gryczanej

4 łyżki mąki ryżowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

50 g żurawiny

1 mały jogurt naturalny

3 łyżeczki ksylitolu

Sposób przygotowania:

Dynię ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wszystkie składniki, wraz z dynią, wrzucamy do jednej miski, następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto może się ciągnąć – nie dodajemy więcej mąki. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wykładamy łyżką ciasto formując ciastka grubości do 2 cm. Pieczemy ok. 10 min (aż się nie zarumienią).