Chcesz przytyć? Stosuj słodziki! - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18385
post-template-default,single,single-post,postid-18385,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Chcesz przytyć? Stosuj słodziki!

Chcesz przytyć? Stosuj słodziki!

Takie przygnębiające wyniki przedstawił zespół izraelskich uczonych, którzy przeprowadzili doświadczenie mające pokazać wpływ słodzików na metabolizm bakterii jelitowych.

W tym celu uczeni posegregowali identyczne genetycznie myszki na 2 grupy: pierwszą, w której karmili 10-tygodniowe myszki codzienną porcją aspartamu, sukralozy czy sacharyny (popularne słodziki). Drugą, w której myszkom podawano „tradycyjny” cukier: glukozę lub sacharozę. Gdy po 11 tygodniach zakończono doświadczenie. Okazało się, że myszki dostające „tradycyjny” cukier, były w dobrym stanie, natomiast myszy karmione słodzikami miały nieprawidłowo podwyższony poziom cukru (glukozy) i problem z przyswajaniem glukozy z krwi. Taka sytuacja prowadzi do wielu problemów zdrowotnych, w tym cukrzycy lub chorób serca.

Na szczęście okazało się, że u naszych myszek był to stan odwracalny. Gdy podano myszkom antybiotyki o szerokim spektrum działania (i wybito do zera ilość bakterii w jelitach myszy), myszkom powróciła po pewnym czasie równowaga jelitowa i kontrola glukozy we krwi.

Wykazano bezspornie, że niektóre bakterie jelitowe nie są obojętne na sztuczne słodziki – uwielbiają je!  

Czy kogokolwiek z Państwa zaskoczy odkrycie, że mikroorganizmy, które tak doskonale rozwijały się na sztucznych słodzikach, to te same, które są szczególnie liczne u myszy wykazujących genetyczną otyłość?

Źródło: na podstawie artykułu Ellen Ruppel Shell  Scientific American nr.5, 2015.

Autor: Ewa Stachowska

fot. John Hritz from Ann Arbor, MI, USA (Flickr) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons