29 gru Chcecie słońca na talerzu? No to myk kurczak z bananem i liczi
Dziś przedstawiamy przepis na dość egzotyczne danie z liczi, bananem i …. cebulą. Połączenie tych składników z mleczkiem kokosowym nadaje potrawie smak, jakiego jeszcze nie próbowaliście. Porcja sosu bez makaronu to ok. 350 kcal
Składniki (4 osoby):
3 piersi z kurczaka, 18 świeżych liczi, 1 banan, sok z 1 pomarańczy, 160 ml mleczka kokosowego, 3 małe cebule, 1 łyżka sosu sojowego, świeżo mielony pieprz, 3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Przepis pierwotnie pochodzi z kuchni wschodniej i jest przygotowywany w woku, można jednak użyć zwykłej patelni. Piersi z kurczaka należy pociąć na cienkie paski i posypać pieprzem. Następnie smażymy go na rozgrzanej oliwie, przez kilka minut. Po kilku minutach dodajemy cienko pokrojoną cebulę i pozostawiamy do zarumienienia. W tym czasie kroimy banana i liczi i dodajemy na patelnie wraz z resztą składników. Zostawiamy na ok. 5 minut. Całość mieszamy z makaronem.
Smacznego!