Chcecie słońca na talerzu? No to myk kurczak z bananem i liczi
19382
post-template-default,single,single-post,postid-19382,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Chcecie słońca na talerzu? No to myk kurczak z bananem i liczi

Chcecie słońca na talerzu? No to myk kurczak z bananem i liczi

Dziś przedstawiamy przepis na dość egzotyczne danie z liczi, bananem i …. cebulą. Połączenie tych składników z mleczkiem kokosowym nadaje potrawie smak, jakiego jeszcze nie próbowaliście. Porcja sosu bez makaronu to ok. 350 kcal

Składniki (4 osoby):

3 piersi z kurczaka, 18 świeżych liczi, 1 banan, sok z 1 pomarańczy, 160 ml mleczka kokosowego, 3 małe cebule, 1 łyżka sosu sojowego, świeżo mielony pieprz, 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Przepis pierwotnie pochodzi z kuchni wschodniej i jest przygotowywany w woku, można jednak użyć zwykłej patelni. Piersi z kurczaka należy pociąć na cienkie paski i posypać pieprzem. Następnie smażymy go na rozgrzanej oliwie, przez kilka minut. Po kilku minutach dodajemy cienko pokrojoną cebulę i pozostawiamy do zarumienienia. W tym czasie kroimy banana i liczi i dodajemy na patelnie wraz z resztą składników. Zostawiamy na ok. 5 minut. Całość mieszamy z makaronem.

Smacznego!