Celiakia skąpo i pełnoobjawowa c.d. - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19742
post-template-default,single,single-post,postid-19742,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Celiakia skąpo i pełnoobjawowa c.d.

Celiakia skąpo i pełnoobjawowa c.d.

Celiakia pełnoobjawowa
Objawy celiakii pełnoobjawowej występują najczęściej u dzieci, kobiet w ciąży lub osób starszych. Niestety, występują tylko u około 10% chorych, reszta przypadków choroby trzewnej (czyli 90%) nie daje objawów ze strony przewodu pokarmowego. Za to są to objawy zaburzonego wchłaniania substancji odżywczych oraz konsekwencji tego zjawiska – procesów autoimmunologicznych.

Objawy, które najczęściej daje celiakia pełnoobjawowa:
– bóle brzucha, wzdęcia;
– biegunki tłuszczowe lub wodniste;
– zaparcia;
– zaburzenia rozwoju u dzieci (głównie zahamowanie wzrostu);
– zmiany usposobienia (stany depresyjne, nadpobudliwość, męczliwość, apatia);
– objawy niedoborowe ze względu na zespół złego wchłaniania (głównie niedobory żelaza i witamin);
– bóle głowy, uczucie zmęczenia.

Jakie objawy najczęściej daje celiakia skąpoobjawowa?

Jest znacznie trudniej ją rozpoznać, a szacuje się, że występuje znacznie częściej niż pełnoobjawowa.
Często daje tylko objawy pozajelitowe (to charakterystyczne jest dla osób dorosłych). U dzieci mogą być jeszcze dodatkowo objawy jelitowe. Cecha charakterystyczne tego typu celiakii to spadek odporności organizmu.

Źródło: Celiakia i dieta bezglutenowa G Konińska, A Marczewska, M Żródlak. Wydanie X, Warszawa 2014

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie