29 gru Budyń z tapioki dla bezglutenowych łasuchów
Tym razem Asia spróbowała zaeksperymentować i przygotowała budyń z tapioki! Jaj zdaniem jest rewelacyjny (podzielam opinię), a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut 🙂 Dodatkowo przygotowany na bazie mleka kokosowego nie zawiera laktozy!
Składniki (na 4 porcje):
– szklanka mleka kokosowego
– 90 g tapioki
– szklanka wody
– 1 łyżka cukru (miodu, ksylitolu lub innego naturalnego słodzika)
– pół tabliczki gorzkiej czekolady
– owoce (banany, maliny…)
Przygotowanie:
Tapiokę wsypałam do szklanki wody – wymieszałam. Do garnka wlałam wodę z tapioką, mleko kokosowe i cukier – cały czas mieszałam. Kiedy całość zgęstniała dodałam połamane kosteczki czekolady. W momencie kiedy czekolada rozpuściła się dodałam owoce. Tak przygotowany deser przełożyłam do małych szklaneczek.
Smacznego!