28 lis Brokułem w nowotwory! Jak zwiększyć zawartość sulforfanu w brokułach?
Kochani to mój mały prezent dla Was z okazji jutrzejszego finału. Gramy dla maluchów i osób starszych, a tak się składa że i ci mali i ci już zdecydowanie więksi powinni jeść brokuły . Bo to jeden z tych darów natury, który zawiera silne działające substancje o charakterze przeciwnowotworowym. Dwa z nich to indol-3 karabinol i sulforfany. Ale czy można z brokuła zrobić jeszcze zdrowszego brokuła? Można i to całkiem prosto.
Najpierw parę słów o obydwu składnikach. Dlaczego są skuteczne w zapobieganiu nowotworom?
Indol-3 karabinol to flawonoid, który hamuje aktywność szlaku transkrypcyjnego prowadzącego do rozwoju choroby nowotworowej ( NF kB ). Dodatkowo zwiększa w naszych komórkach wątrobowych enzymy biorące udział w usuwaniu karcynogenów (substancji o charakterze pro nowotworowym) z organizmu
Gdzie znajdziemy I3P? w brokułach (to oczywiste) ale oprócz tego w kapuście , brukselkach, kalafiorze, karczochu
Natomiast sulforfany z brokuła mają akcję przeciwnowotworową potwierdzoną w badaniach na komórkach i na żywych organizmach ( in vitro oraz in vivo). Sulforfany indukują planowa śmierć komórki (czyli apoptozę szwankującą w komórkach zmienionych nowotworowo) , zmniejszają proces deacetylacji histonów , modulują szlaki kinaz MAP, hamują szlak NF kB i zmniejszają produkcje reaktywnych form tlenu. Mało?
Myślę, że to super dużo. Dlatego ważne jest by jeść brokuły. A jak jeść to TYLKO z naturalnej uprawy. Kiedy w okresie świąt kupiłam brokuły po wypakowaniu z folii śmierdziały jak dymiący komin fabryki w Policach. I choć kupiłam te brokuły na ryneczku ( a nie w dużym supermarkecie), zorientowałam się, że to żadna gwarancja jakości.
Wniosek – warto nastawić sobie brokuły i hodować ich kiełki. Całość zajmuje około 7 dni i mamy własne , czyste, wspaniałe źródło sulforfanów (techniki hodowli pokarzę wkrótce na kanale youtube dietetica).
Teraz najistotniejsza kwesta – jak zrobić z brokuła – superbrokuła?
To proste należy gotować brokuł (różyczki) 10 min w 60 st C
kiełki 10 min w 70 st C.
Dlaczego? Okazuje się że w tych temperaturach zwiększamy aktywność enzymu zwanego myrozinazą, który przekształca glukorafaninę (prekusror sulforfanu) do sulforfanu i tlenku sulforfanu.
A te robią dalej swoją dobrą robotę;)
zródła: Matusheski NV, Juvik JA, Jeffery EH. Phytochemistry. 2004 May;65(9):1273-81 N. Juge, R. F. Mithen, and M. Traka. Molecular basis for chemoprevention by sulforaphane: a comprehensive review. Cell Mol Life Sci. 64:1105–27 (2007) doi:10.1007/s00018-007- 6484-5 E. G. Rogan. The natural chemopreventive compound indole- 3-carbinol: state of the science. In Vivo. 20:221–228 (2006).