Bożonarodzeniowa bezglutenowa babka drożdżowa - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19721
post-template-default,single,single-post,postid-19721,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Bożonarodzeniowa bezglutenowa babka drożdżowa

Bożonarodzeniowa bezglutenowa babka drożdżowa

Czy jest możliwe zrobienie babki drożdżowej lub makowca z mąki bezglutenowej?
 

W tym roku po raz pierwszy stanę przed tym wyzwaniem. Zawsze był to mój popisowy wypiek. Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości, czasu i skupienia. Jeśli poświęcimy mu odpowiednio dużo uwagi, odwdzięcza się pięknym smakiem i wyglądem. Ale zawsze ciasto przygotowywałam z mąki glutenowej, wobec tego wszystkie kroki związane z wykonaniem ciasta były dla mnie oczywiste. Teraz będę miała do czynienia z gipsowatą konsystencją i gumowatym zachowaniem ciasta bezglutenowego. Czy się uda ? Ufam, że tak. W międzyczasie z poradnika “Celiakia i dieta bezglutenowa” wygrzebałam przepis na babkę. Dzielę się nim z osobami, które śledzą ten blog, czekając na kolejne przepisy bezglutenowe.
Co będzie potrzebne do zrobienia babki?
– 500 dag maki bezglutenowej – wybieramy mieszankę do pieczenia chleba;
– 6-7 g drożdży świeżych;
– masło – 15 dag;
– żółtka jaj – 8-10 sztuk;
– aromat do ciasta, bakalie do ciast;
– mleko – dla osób na diecie bezmlecznej mleko sojowe lub ryżowe, lub migdałowe;
– szczypta soli;
– szafran;
Kruszonka – sposób zrobienia: masło, 20 dag cukru, 2 łyżki maki, 2 łyżki cukru.
Ciasto powinniśmy przygotowywać ze składników o tej samej temperaturze. Mleko grzejemy do 35 stopni C, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Moczymy szafran w 2 łyżkach ciepłej wody. Do naczynia przesiewamy mąką, dodajemy żółtka, cukier, aromat, rozczyn drożdży. Wyrabiamy ciasto, dodając stopione i ostudzone masło. Dodajemy bakalie i szafran, wyrabiamy ciasto przez parę minut. Przykrywamy naczynie czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy je do wysmarowanej formy. Ciasto powinno wypełniać połowę objętości formy. Zostawiamy na parę minut w ciepłym miejscu (przykryte ściereczką). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wstawiamy do piekarnika, posypujemy kruszonką i pieczemy.

Jak przygotować kruszonkę: roztopić masło, dodać do masła cukier i mąkę. Formować kruszonkę i położyć na wierzch ciasta.

Przepis w oparciu o poradnik “Celiakia i dieta bezglutenowa”. G Koninska, A Marczewska, M Żródlak.