Bold and Beutiful czyli po co nam bakterie w jelitach? wykład z Trends of Dietetics .(cz 2)
18821
post-template-default,single,single-post,postid-18821,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Bold and Beutiful czyli po co nam bakterie w jelitach? wykład z Trends of Dietetics .(cz 2)

Bold and Beutiful czyli po co nam bakterie w jelitach? wykład z Trends of Dietetics .(cz 2)

Odpowiedz jest prosta – ponieważ nie potrafimy bez nich żyć! A one nie potrafią żyć bez nas! Relacja my- nasze bakterie jelitowe przypomina relacje czułych kochanków. Szepczemy do siebie cichutko przez ścianę ( barierę jelitową), wysyłając tajemne kody i liściki. Trwamy w błogiej harmonii:  pobieramy pokarm dzieląc się szczodrze z naszymi partnerami. Unieszkodliwiamy patogeny (nie czyniąc szkody bakteriom komensalnym), chętnie bierzemy prezenty od mikroflory, w zamian dając środowisko do cudownego bajkowego życia. Niestety, życie nie jest bajką i jak na planie  „Mody na sukces” czasem do akcji wkracza  „ta druga” lub co gorsze „była teściowa” I wtedy zaczynają się kłopoty! Ale za nim o tym, przyjrzyjmy się funkcjom mikrobiota:

1.    Trawienie i wchłanianie węglowodanów: pozyskiwanie energii (trawienie skrobi, włókna roślinnego do SCFA), trawienie kolagenu i elastyny

2.    Zapobieganie dominacji bakterii patologicznych poprzez wytwarzanie kwasu mlekowego oraz bakteriocyn

3.    Inicjacja procesów immunologicznych, zapalnych i hormonalnych. Rozwój odpowiedzi immunologicznej i rozwoju układu limfatycznego tkanki limfatycznej związanej z błona śluzowa przewodu pokarmowego (GALT), tworzeniu tolerancji immunologicznej

4.    . Udostępnianie enzymów: utylizacja niestrawionych węglowodanów

5.     Metabolizm kwasów żółciowych

6.     Wzrost i różnicowanie nabłonka jelitowego

7.     Wchłanianie elektrolitów

8.     Synteza witamin z grupy B oraz wit. K

9.    Synteza niektórych aminokwasów (treonina, lizyna)

10. Udział w aktywacji szlaku sygnałowego receptorów  TLR2 co zwiększa integralność nabłonka jelitowego i tworzenie połączeń międzykomórkowych (tight junction protein zonula occludns-1) (ZO-1)

11. Udział w „dojrzewaniu” komórek Panetha (krypty jelitowe) biorących udział w funkcjach obronnych jelit (utrzymanie w dobrym stanie bakterii komensalnych i hamowanie rozplenu  bakterii pasożytniczych). Uwalnianie czynników  (peptydów) przeciw bakteryjnych :  α-defensyny czy lizozym

12.  Rozwój tkanki limfatycznej związanej z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego (GALT)- funkcjonowanie kępek Peyera, wydzielanie IgA

Dlaczego nasze bakteria nas nie zbijajają?

 

Warto poczytać

Nature Reviews Microbiology 3, 777-788  doi:10.1038/nrmicro1273

Gastroenetrologia Kliniczna 4, 69-78, 2012

Cario, E., Gerken, G., and Podolsky, D. K. (2004). Toll-like receptor 2 enhances ZO-1-associated intestinal epithelial barrier integrity via protein kinase C. Gastroenterology 127, 224–238.

Vaishnava, S., Behrendt, C. L., Ismail, A. S., Eckmann, L., and Hooper, L. V. (2008). Paneth cells directly sense gut commensals and maintain homeostasis at the intestinal host-microbial interface. Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 105, 20858–20863

Quigley, E. M. (2008). Probiotics in functional gastrointestinal disorders: what are the facts? Curr. Opin. Pharmacol. 8, 704–708.