
28 lis Boisz się, że niedobory witaminy D dotyczą także Ciebie? Przedstawiamy kilka porad, jak nie dać się zaskoczyć i szybko i skutecznie zareagować.
Mam przed sobą wytyczne panelu ekspertów dotyczące suplementacji witaminą D .
Rzeczowy raport z 2011 r stworzony przez ekspertów i badaczy. Wynika z niego, że musimy wiele zmienić w naszym podejściu do suplementacji. Choć raport ma trzy lata, nadal nie jest powszechnie znany. A powinien być! Poznajmy zatem jego założenia.
O czym trzeba pamiętać?
Przed włączeniem do diety zwiększonych dawek witaminy należy koniecznie skonsultować się z lekarzem (który wykluczy np. drugorzędową lub trzeciorzędową nadczynność przytarczyc)
Rekomendacje dotyczące rozpoczęcia suplementacji dużymi dawkami wit.D
- Eksperci rekomendują wykonanie pomiarów zawartości (stężenia) tej witaminy w surowicy osób zagrożonych ryzykiem niedoboru w celu dobrania indywidualnej i OPTYMALNEJ dawki
- Badania stężenia wit D w surowicy, nie są rekomendowane dla osób zdrowych (bez obciążających zaburzeń)
Na czym polega badanie zawartości wit D w surowicy i gdzie je zrobić?
Eksperci rekomendują wykonanie badania aktywnej postaci witaminy 25 hydroksywitaminy D [25 (OH) D]. To badanie można zrobić w wyspecjalizowanych laboratoriach analitycznych
KTO KONIECZNIE POWINIEN ZROBIĆ BADANIA stężenia [25 (OH) D] w surowicy
- osoby otyłe z zespołami złego wchłaniania
- osoby z chore (kieruje na badanie lekarz)
- osoby z pierwotnym hiperparatyroidyzmem,
Kto powinien profilaktycznie suplementować się witaminą D bez badań?
- osoby zdrowe od października do końca kwietnia 1000 jednostek (IU) (przy braku słońca)
- osoby powyżej 65. rż. przez cały rok, 1000 jednostek (IU)
KTO JEST W GRUPIE RYZYKA NIEDOBORU wit. D?
- noworodki i niemowlęta
- dzieci i młodzież
- osoby otyłe z zespołami złego wchłaniania
KIEDY MOŻNA STWIERDZIĆ NIEDOBÓR?
gdy we krwi stężenie 25 (OH) D wynosi poniżej 20 ng/ml
KIEDY MOŻNA STWIERDZIC ZAGROŻENIE NIEDOBOREM?
gdy we krwi stężenie 25 (OH) D wynosi 21-29 ng/ml
Co mi grozi jeśli mam niedobory wit D?
- zwiększone ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory złośliwe (jelita grubego, prostaty i piersi),
- zwiększone ryzyko chorób układu krążenia (zawał, udar).
- zwiększenie ryzyka chorób autoimmunologicznych- Hashimoto, cukrzyca typu I, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów
- zwiększone ryzyko infekcji
Źródło J Cln Endokrinol Metab. 96 (7)1911-1930.
Rekomendacje i dawki jutro!
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka nutrigenomika odchudzanie rak SIBO sportowiec żywienie