Bogaty w zdrowe tłuszcze chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19340
post-template-default,single,single-post,postid-19340,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Bogaty w zdrowe tłuszcze chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym

Bogaty w zdrowe tłuszcze chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym

Jeśli macie jeszcze zakwas owsiany, który przedstawialiśmy w poprzednich wpisach, mamy dla Was kolejną propozycje na chlebek. Tym razem z dodatkiem mielonego siemienia lnianego, który jest świetnym źródłem kwasów omega 3.

Składniki: 0,75 mieszanki mąki kukurydzianej i ryżowej (1:1), 2 szklanki mąki gryczanej, 0,75 mąki owsianej. 0,25 szklanki mielonego siemienia lnianego, 1 łyżki słonecznika, 1 łyżeczka soli, 1,5 łyżki oleju rzepakowego, 1,5 łyżki zakwasu owsianego, 8 g świeżych drożdży, 0,5 l ciepłej wody.

Wykonanie: Wodę, drożdże i zakwas wymieszać i rozpuścić. Następnie dodać suche składniki i wyrobić. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 min. Kolejnym krokiem jest wyłożenie masy do foremki do pieczenia i odstawienie na kolejne 20 minut. Po wyrośnięciu chleb pieczemy w temperaturze 160oC przez 40 minut a następnie zwiększamy temperaturę do 190OC i pieczemy kolejne 40 minut. Piekarnik należy nastawić na pieczenie z góry i z dołu. Smacznego!