
29 gru Bogaty w wit. K i foliany chłodnik z nutą południa
Propozycja na upalne czerwcowe popołudnia, których – jak mamy nadzieję – nie będzie brakować. Chłodnik jest zapomnianą polską zupa pełną witamin (szczególnie bardzo cennej wit. K i kwasu foliowego) oraz żelaza. Nie sposób nie wspomnieć również o małej kaloryczności tej potrawy. W zależności od regionu kraju podaje się ją na wiele sposobów. Dziś proponujemy wersję lekko zmodyfikowaną, dla tych, którzy lubią łączyć nasze polskie smaki ze smakami południa.
Składniki:
– 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego;
– 2 pęczki świeżej botwinki;
– 1 ogórek;
– 1 pęczek rzodkiewek;
– 2 łyżki soku z limonki;
– 1 łyżka octu balsamicznego;
– 500 g kefiru naturalnego;
– 1 łyżeczka cukru;
– pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Najpierw należy przygotować ok. 1 l wywaru warzywnego lub wywaru z kurczaka. Następnie kroimy łodyżki i bulwy buraczków w drobną kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu. Po 10 minutach do garnka dodajemy poszatkowane liście, sok z limonki, ocet, cukier i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Całość odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie na tarce o drobnych oczkach trzemy ogórka i rzodkiewki. Kiedy zupa przestygnie, dodajemy warzywa i powoli wlewamy kefir, ciągle mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Autor wpisu i zdjęcia: Zespół Dietetica