Bogaty w wit. K i foliany chłodnik z nutą południa - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19594
post-template-default,single,single-post,postid-19594,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Bogaty w wit. K i foliany chłodnik z nutą południa

Bogaty w wit. K i foliany chłodnik z nutą południa

Propozycja na upalne czerwcowe popołudnia, których – jak mamy nadzieję – nie będzie brakować. Chłodnik jest zapomnianą polską zupa pełną witamin (szczególnie bardzo cennej wit. K i kwasu foliowego) oraz żelaza. Nie sposób nie wspomnieć również o małej kaloryczności tej potrawy. W zależności od regionu kraju podaje się ją na wiele sposobów. Dziś proponujemy wersję  lekko zmodyfikowaną, dla tych, którzy lubią łączyć nasze polskie smaki ze smakami południa.

Składniki:

– 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego;

– 2 pęczki świeżej botwinki;

– 1 ogórek;

– 1 pęczek rzodkiewek;

– 2 łyżki soku z limonki;

– 1 łyżka octu balsamicznego;

– 500 g kefiru naturalnego;

– 1 łyżeczka cukru;

– pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Najpierw należy przygotować ok. 1 l wywaru warzywnego lub wywaru z kurczaka. Następnie kroimy łodyżki i bulwy buraczków w drobną kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu. Po 10 minutach do garnka dodajemy poszatkowane liście, sok z limonki, ocet, cukier i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Całość odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie na tarce o drobnych oczkach trzemy ogórka i rzodkiewki. Kiedy zupa przestygnie, dodajemy warzywa i powoli wlewamy kefir, ciągle mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Autor wpisu i zdjęcia: Zespół Dietetica