Biologicznie aktywne peptydy (BAP) i ich wpływ na nasze zdrowie - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18189
post-template-default,single,single-post,postid-18189,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Biologicznie aktywne peptydy (BAP) i ich wpływ na nasze zdrowie

Biologicznie aktywne peptydy (BAP) i ich wpływ na nasze zdrowie

Biologicznie aktywne peptydy (BAP)  to fragmenty sekwencji aminokwasowych białek żywności, które stają się aktywne podczas procesów trawienia, fermentacji (dzięki aktywności proteolitycznej mikroorganizmów) lub procesów enzymatycznych in vitro.

Proces ich uwolnienia z białka sprawia, że mogą wówczas mogą wpływać na zdrowie człowieka. Literatura tematu podaje, że BAP regulują bowiem procesy fizjologiczne ustroju, w tym wszystkich układów organizmu, np. hormonalnego, immunologicznego, krążenia, nerwowego, pokarmowego przez co mogą być stosowane w profilaktyce lub nawet terapii chorób dietozależnych

Do głównych rodzajów BAP występujących zarówno w żywności konwencjonalnej jak i funkcjonalnej należą peptydy wpływające na:

1.Ciśnienie tętnicze krwi,

2.Aktywność antyoksydacyjną,

3.Aktywność  przeciwdrobnoustrojową,

4.Aktywność  antyamnezyjną,

5.Aktywność  opioidową,

6.Właściwości sensoryczne żywności, w tym wiążące  jony metali i biorące udział w ich transporcie

Najbardziej reprezentatywny jest zespół BAP wykazujących właściwości obniżające ciśnienie tętnicze krwi – inhibitory ACE (enzym konwertujący angiotensynę; angiotensyn converting enzyme).

ACE jest mediatorem układu hormonalno-enzymatycznego RAA (renina-angiotensyna-angiotensynogen) kontrolującego objętość krążącej w ustroju krwi i stężenie jonów sodowych i potasowych w płynach biologicznych co konsekwentnie związane jest z wielkością ciśnienia tętniczego krwi. Renina uwalniana w ścianie tętniczek doprowadzających krew do kłębuszka nerkowego uczestniczy w konwersji  angiotensynogenu do angiotensyny I, która pod wpływem enzymu konwertującego (ACE) jest rozkładana do angiotensyny II, wykazującej bardzo silne działanie obkurczające naczynia krwionośne.  Zahamowanie ACE (inhibicja) prowadzi więc odwrotnie do rozluźnienia naczyń krwionośnych co jest podstawą działania głównej klasy leków na nadciśnienie – inhibitorów ACE.

Jak pokazują badania z dziedziny nauk o żywieniu, żywność może być bogatym źródłem BAP o charakterze inhibitorów ACE. Wykazano, że między innymi żółte sery (Cheddar, Gouda, Manchengo), mleczne produkty fermentowane (głównie jogurty i kwaśne mleko), owoalbumina, żółtko jaja, sezamki, orzeszki ziemne, bataty, pstrąg tęczowy, małże, mątwa oraz ostrygi obfitują w naturalne inhibitory ACE.

Czy zatem mogą one być stosowane jako dietoprofilaktyka? Zdecydowanie tak!

Czy jednak mogą zastąpić tradycyjną farmakologię? Na pewno nie – mogą być jedynie integralną częścią postępowania terapeutycznego. Należy bowiem pamiętać, że omawiane BAP mogą być degradowane przez  enzymy osocza i podlegać modyfikacjom w wątrobie co pozbawia je biologicznych aktywności. W przypadku tak poważnego zjawiska klinicznego jakim jest nadciśnienie tętnicze – decyzje o terapii podjąć może wyłącznie lekarz.

Jesteście ciekawi co to jest aktywność antyamnezyjna czy opioidowa? Zachęcamy do śledzenia bloga. W weekend kolejna porcja informacji o BAP uwalnianych z białek żywności.

Autor wpisu dr Karolina Skonieczna Żydecka

Literatura:

Iwaniak A., Minkiewicz P., Darewicz M. Food-Originating ACE Inhibitors, Including Antihypertensive Peptides, as Preventive Food Components in Blood Pressure Reduction. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 2014;13(2):114-134