
28 lis Biegunka w podróży – co jeść i jaki probioty wybrać?
Wakacje za pasem. Wakacje to podróże. A podróże to także zwiększone ryzyko biegunki. Co jeść i jakich probiotyków używać? Zapraszam do lektury.
Podczas biegunki panują określone zasady.
Po pierwsze trzeba zwracać uwagę na przebieg biegunki. Jeśli trwa długo, towarzyszy jej podwyższona temperatura czy krew w stolcu bezwzględnie trzeba udać się do lekarza.
Po drugie piejmy minimum 2-2.5 litra płynów. Jakich? Lekko osolona woda, płyny bogate w naturalne składniki zapierjące takie jak napar z jagód, napar z liści malin czy jeżyn, czarna gorzka herbata.
Po trzecie jemy biały ryż – najlepiej w formie kleiku, pszenne produkty takie jak czerstwe pieczywo czy kaszka manna
Gotowana marchew, pietruszka czy seler – gotujemy korzenie. Gotowane ziemniaki lub dynia
owoce: pieczone jabłko, banany
Czy podczas biegunki jeść produkty wysokobiałkowe?
Tak zazwyczaj dobrze tolerowane są jaja gotowane na twardo, chude mięso gotowane.
Czego nie jeść bo nasilą biegunkę ?
Przetworów mlecznych w tym jogurtów, kefirów i maślanki
Produktów słodkich: słodyczy, dżemów, miodu
Soków owocowych
PRODUKTÓW PEŁNOZIARNISTYCH!!!!
Jakie probiotyki ?
Biegunka występuje u 30–70% podróżnych. W 80–90% przyczyną biegunki podróżnych jest zakażenie bakteryjne (najczęściej Escherichia coli [ETEC]), wirusy są odpowiedzialne za 5–8% przypadków.
Jakie probiotyki możemy stosować?
zgodnie z wytycznymi Towarzystwa Gastrologicznego nie ma podstaw do stosowania probiotyków w zapobieganiu biegunce podróżnych ale ….. warto mieć pod ręką
Lactobacillus GG, lub S. boulardii lub Lactobacillus plantarum 299V.Ten ostatni szczep to mój faworyt który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł .
Życzę miłej podróży bez biegunki.
Szajewska H.: Probiotyki – aktualny stan wiedzy i zalecenia dla praktyki klinicznej. Med. Prakt., 2017; 7-8: 19–37
Wsparcie okołooperacyjne. Pordanik dla pacjentów i opiekunów Nestle
Fot. Alexander S.@kreuzkoenig