Biegniesz rano do pracy czy na zajęcia i nie masz czasu na zjedzenie śniadania? Ten błąd zwiększa ryzyko depresji. - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18519
post-template-default,single,single-post,postid-18519,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Biegniesz rano do pracy czy na zajęcia i nie masz czasu na zjedzenie śniadania? Ten błąd zwiększa ryzyko depresji.

Biegniesz rano do pracy czy na zajęcia i nie masz czasu na zjedzenie śniadania? Ten błąd zwiększa ryzyko depresji.

(Nie) Jedzenie śniadań jest od dosyć dawna w centrum zainteresowania badaczy łączących to zagadnienie z symptomami depresji. Jednak w opublikowanych do tej pory badaniach było sporo metodologicznych niespójności niepozwalających na wysnucie jednoznacznych wniosków  i odpowiedź na pytanie czy  pomijanie śniadań może zwiększać ryzyko depresji.

A badania the Furukawa Nutrition and Health Study  dają jednoznaczną odpowiedź. Śniadania są częścią programu prewencji depresji

Jedzenie posiłku rano wpływa na pozytywnie na nastrój nastrój – to wiemy od dawna. Nie ma nic lepszego niż przyjemne uczucie pełnego brzucha na początku dnia. Jednak do tej pory brakowało jednoznacznych dowodów potwierdzających związek zjadania śniadań ze zdrowiem psychicznym.

Dopiero opublikowane parę chwil temu badania grupy japońskiej pozawalają  na naukowe potwierdzenie przeciwdepresyjnej roli śniadań. Badania zostały przeprowadzone  prospektywnie ( czyli były obserwacją prowadzoną przez wiele lat) na grupie japońskich pracowników. Badania miały jednoznacznie potwierdzić lub zanegować  związek między częstością spożycia śniadania a ryzykiem wystąpienia objawów depresyjnych. W badaniach uczestniczyło  716 pracowników  w wieku 19-68 lat, którzy byli wolni od objawów depresji i zaburzeń psychicznych na początku badania i którzy brali udział w 3-letniej obserwacji. Objawy depresyjne oceniano za pomocą specjalnej skali (Skali Depresji Centrum Epidemiologii). Częstotliwość spożycia śniadania została podzielona na “codziennie”, “5-6 razy / tydzień”, “3-4 razy / tydzień”, “1-2 razy / tydzień” lub “≤1 razy / tydzień”.

Wykonano badanie statystyczne i udowodniono że uczestnicy spożywający śniadanie mniej (lub ) raz na  tydzień mieli zwiększone ryzyko wystąpienia objawów depresyjnych w porównaniu do tych, którzy jedli śniadanie codziennie, nawet po uwzględnieniu innych czynników dietetycznych (iloraz szans 2,94, przedział ufności 95%, 1,37-6,22).

Objawy depresyjne miały tendencję do wzrostu wraz ze zmniejszającą się częstością spożywania śniadania (P for trend = 0,02). Czyli im mniej jemy śniadań w tygodniu tym większe ryzyko depresji 

Pominięcie śniadania wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia objawów depresyjnych u Japończyków, niezależnie od innych dietetycznych i nie żywieniowych czynników.

No to zadam teraz pytanie co jedliście Państwo dziś na śniadanie?

autor wpisu Ewa Stachowska

lit. Psychiatry Research Volume 273, March 2019, Pages 551-558

Photo by Issam Hammoudi on Unsplash