Bezglutenowy Tłusty czwartek
19205
post-template-default,single,single-post,postid-19205,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Bezglutenowy Tłusty czwartek

Bezglutenowy Tłusty czwartek

Dziś wtorek a za dwa  dni czwartek, ale nie taki zwykły. To TŁUSTY czwartek. Ja zupełnie o tym nie myślę ale na szczęście w zespole mamy prawdziwy skarb czyli Dominikęyes, która przygotowała bezglutenowy przepis na babeczki heartheartheart. Babeczki są dodatkowo  niskokaloryczne. Brawo Ona!

Sposób przygotowania (porcja 20 babeczek): 200g mąki pszennej, 30g amarantrusa eksp., 3 łyżki kakao, 180g jogurtu naturalnego, 150g mleka,  1 szklanka ksylitolu, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, słoiczek konfitury żurainowej, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Do przystrojenia: 2 łyżki konfitury z żurawiny, 100 g suchego twarogu, mleko do rozrobienia twarogu, 2 łyżki cukru.

W jednej misce łączymy suche składniki a w drugiej mokre. Następnie, mokre składniki dodajemy delikatnie do suchych i miksujemy na głądką masę. Niewielką ilość masy wkładamy do papilotek i dodajemy ok ¾ łyżeczki konfitury żurawinowej, Konfiturę przykrywamy kolejną warstwą ciasta, tak aby sięgało do połowy papilotki. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Kiedy babeczki będą gotowe odstawiamy je w zimne miejsce do ostygnięcia. W międzyczasie można zrobić masę do dekoracji. W tym celu łączymy konfiturę z serem oraz cukrem i bledujemy, w razie potrzeby dolewamy mleka. Masa powinna być bardzo gęsta. Przestudzone babeczki dekorujemy masą wyciskaną z rękawka. Smaczego!

Przepis, wykon i zdjęcie

mgr Dominika Maciejewska

doktorant PUM