29 gru Bezglutenowy Tłusty czwartek
Dziś wtorek a za dwa dni czwartek, ale nie taki zwykły. To TŁUSTY czwartek. Ja zupełnie o tym nie myślę ale na szczęście w zespole mamy prawdziwy skarb czyli Dominikę, która przygotowała bezglutenowy przepis na babeczki . Babeczki są dodatkowo niskokaloryczne. Brawo Ona!
Sposób przygotowania (porcja 20 babeczek): 200g mąki pszennej, 30g amarantrusa eksp., 3 łyżki kakao, 180g jogurtu naturalnego, 150g mleka, 1 szklanka ksylitolu, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, słoiczek konfitury żurainowej, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Do przystrojenia: 2 łyżki konfitury z żurawiny, 100 g suchego twarogu, mleko do rozrobienia twarogu, 2 łyżki cukru.
W jednej misce łączymy suche składniki a w drugiej mokre. Następnie, mokre składniki dodajemy delikatnie do suchych i miksujemy na głądką masę. Niewielką ilość masy wkładamy do papilotek i dodajemy ok ¾ łyżeczki konfitury żurawinowej, Konfiturę przykrywamy kolejną warstwą ciasta, tak aby sięgało do połowy papilotki. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Kiedy babeczki będą gotowe odstawiamy je w zimne miejsce do ostygnięcia. W międzyczasie można zrobić masę do dekoracji. W tym celu łączymy konfiturę z serem oraz cukrem i bledujemy, w razie potrzeby dolewamy mleka. Masa powinna być bardzo gęsta. Przestudzone babeczki dekorujemy masą wyciskaną z rękawka. Smaczego!
Przepis, wykon i zdjęcie
mgr Dominika Maciejewska
doktorant PUM