29 gru Bezglutenowy, szybki i smaczny obiad dla zapracowanych
Nie od dziś wiadomo, że podstawą dobrze zorganizowanego człowieka jest szybki luch. Idealną propozycją serwowaną dziś przez Dominikę są delikatne kotleciki z kaszy jaglanej i zmielonej piersi z indyka. Kasza jaglana sprawia, że kotleciki nie wymagają dodatkowej panierki i są idealną pozycją w jadłospisie diety bezglutenowej.
Składniki: 300 g filetu z indyka, pół woreczka ugotowanej kaszy jaglanej, 1 mała cebula, pół pęczka natki pietruszki, 1 jajko, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieprz i sól do smaku, 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania: Na początku siekamy wszystkie warzywa i mielimy mięso. Do mięsa dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną i formujemy kotleciki wielkości 5 cm. Dodajemy przeciśnięty czosnek, jajko oraz resztę przypraw i intensywnie mieszamy. Żeby upiec kotleciki w piekarniku (wersja light) dodajemy do nich 2-3 łyżki oliwy oliwek.